Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Förbättrad nära vård för Ånges äldre och kroniskt sjuka är på gång – utan bolagiseringar

I en insändare i ST 22/2 menar Robert Thunfors från Sjukvårdspartiet att "God och nära vård" bara kan ges om hela vården bolagiseras. Fick Thunfors bestämma skulle Ånge kommun bilda ett aktiebolag ihop med Region Västernorrland för att hantera all vård och omsorg. Primärvård, äldreomsorg och … vårt sjukhus?

Modellen kommer från en kustkommun i Stockholms län – Norrtälje. Sju mil från Uppsala med lika långt till centrala Stockholm och över 60 000 invånare, jämfört med Ånges 9 300.

I Norrtälje drivs primärvården, Norrtälje sjukhus och äldrevården i ett och samma bolag, Tiohundra AB. Bolaget har i flera år levererat underskott som fått täckas av ägarna Norrtälje kommun och Stockholms läns landsting. Det är ingen liten fråga för Ånge kommun. Ett ägartillskott i samma storlek hade utraderat Ånge kommuns hela resultat och sannolikt skuldsatt oss.

Och det är bara ett av problemen med Thunfors modell. Ett annat, rätt uppenbart, är det inte ligger något sjukhus i Ånge. Det ligger 10–15 mil bort, dubbelt så långt som Norrtäljeborna har till två högspecialiserade sjukhus, Karolinska universitetssjukhuset och Akademiska sjukhuset i Uppsala, och nästan tre gånger så långt som deras längsta resa till Norrtälje sjukhus.

En förbättrad nära vård för Ånges äldre och kroniskt sjuka är redan på väg att genomföras, utan några bolagiseringar eller nybyggen. Vi är stolta över vår äldreomsorg och vill varken utlokalisera eller bolagisera vården av våra sköraste äldre. Vi har en god dialog mellan kommun och region, en dialog som bygger på ömsesidig respekt och ett gemensamt mål: "Målbild för god och nära vård 2030" som Ånges fullmäktige antog i enighet förra veckan.

Med ökade möjligheter till lokala lösningar för vården av våra äldre kommer Ångeborna erbjudas ett ännu bättre omhändertagande och en mer tillgänglig vård. Med nya behandlingssätt kommer fler Ångebor att kunna få vård hemma, med hög kvalitet och bra resultat. Det här kommer vi att lösa helt utan någon "bolagisering".

Våra beslut i Ånge bygger på en rationell analys av våra lokala förutsättningar, på de behov som kommunens invånare har och på kännedom om våra resurser. Till skillnad från Sjukvårdspartiet så inser vi att vi inte kan ha allt överallt för då blir vården sämre och kostnaderna högre.

Birgitta Sjögren (S), socialnämndens ordförande Ånge kommun

Sten-Ove Danielsson (S), kommun- och regionpolitiker Ånge kommun

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel