Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Föreningar i Klingstabygden: Risk att barnens välbefinnande påverkas om Allsta skola läggs ned

 
Skolnedläggningarna i Sundsvall
Visa alla artiklar

Vi föreningar i Klingstabygden känner stor oro för att en nedläggning av Allsta skola kommer påverka barnens möjligheter till en hälsosam livsstil negativt. Av forskningen vet vi att positiva upplevelser av idrott, friluftsliv och rörelse under uppväxtåren har stor betydelse för människors välbefinnande senare i livet.

I dag har vi ett aktivt föreningsliv i bygden med Medskogsbrons Bollklubb som bedriver barn- och ungdomsverksamhet, Klingstabygdens IF som verkar för idrott och friluftsliv samt Klingstagården som håller fritidsgård för ungdomar och aktiviteter för barn och familjer. Vi arbetar givetvis hårt för att det ska förbli så, men vill poängtera skolans centrala roll för föreningslivet i bygden.

I det korta perspektivet är vi oroliga för att en skolnedläggning kan medföra att ingen gymnastiksal finns tillgänglig i bygden för fritidsgårdsaktiviteter, fotbollsträning och barngympa vintertid. Fritidsgården bedrivs för barn mellan 10 och 15 år och är beroende av gymnastiksalen, då Klingstagårdens egen lokal är för liten för det stora antal barn som deltar i aktiviteterna. Likaså används skolans grusplan flitigt för vårträning för barnfotbollen och allehanda fritidsgårdsaktiviteter. Vintertid är den en populär plats för skridskoåkning för barn i alla åldrar. Skolan är även en plats där barn spontant leker och har aktiviteter utanför skoltid.

I det längre perspektivet riskerar bygden en minskad inflyttning av barnfamiljer om skolan läggs ned. Vi är många som kan vittna om att skolan varit en viktig del i beslutet att bosätta sig här och färre barnfamiljer kommer påverka föreningslivet negativt på flera sätt. Det blir en svår utmaning att hålla bollklubbens barnfotboll levande. I dag är antalet barn som är aktiva högt. Vi har sett att det är skolan och bollklubbens mindre grupper som skapar tryggheten för de allra flesta barnen att vilja delta.

Utan det lokala sammanhanget och den sammanhållande kraften som skolan skapar befarar vi att färre barn kommer att aktivera sig i samma höga utsträckning som de gör idag.

Vi vill med denna text lyfta dessa viktiga aspekter som vi tycker inte fått något utrymme i debatten om Allsta skola och en eventuell nedläggning.

Medskogsbrons BK, Klingstabygdens IF,  Klingstagården och Fritidsgård Allsta/Klingsta, genom Åsa Walker, Björn Ramsell och Åsa Holmvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel