Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Företagare, politiker och tjänstemän behöver alltså spela i samma lag – men arbetarna då?

Regionchefen för Svenskt näringsliv i Västernorrland tycker i sin debattartikel 15/7 att företagare, politiker och tjänstemän bör spela i samma lag. Arbetarna då? I vilket lag ska de spela? Eller är de underordnade företagen och därmed inte värda att nämnas i sammanhanget?

I nyliberalismens anda har samhällsdebatten blivit blind och ser bara pengar och företagande som viktigast där media till stora delar har hängt på tåget. Visserligen kan man se artiklar som belyser hur människor far illa av dagens synsätt av hur samhällets apparat ska fungera, men mer än så belyser man oftast inte.

Grunden till den stora massans välfärd är en ständig kamp mot näringslivets toppar som helst vill behålla det mesta själva och så har det alltid varit och är så än i dag. Därför är det väldigt farligt för oss vanliga människor att som nu helt tappa greppet om hur pengar ska fördelas och förvaltas så att inte bara några få kan tillgodogöra sig grädden av mångas arbete.

Arbetarnas fackföreningar har jobbat i motvind länge och kommer sällan till tals i dagens medieflöde. Naturligtvis har man på många sätt sig själv att skylla då man ganska uddlöst agerat i många samhällsfrågor som drabbat deras medlemmar negativt. Att de sedan många inte längre är organiserade och tror att man är sin egen lyckas smed, är också ett tecken på hur man spelat ut arbetarna från samhällsdebatten.

Psykisk ohälsa, som nu kommit i blickfånget och ökar bland arbetande och icke arbetande människor, beror helt och hållet på att vi blivit så underordnade företagen och övriga samhället, att vi tror att vi inget annat val har än att lyda om allt ska fungera.

Kort och gott kan man säga att människorna blivit så slätstrukna att det mesta som kommer från företag, myndigheter och för all del även politikers beslut, sväljer vi med hull och hår och tror att man måste det i en demokrati.

Snart fattigpensionär

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel