Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Företagare, politiker och tjänstemän behöver spela i samma lag – så kan vi nå dit

Nu råder säsongen då vi tankar energi i form av sommarsemester där utrymme ges för tillvaron att snurra i en annan takt.

Som regionchef för Svenskt Näringsliv har jag förmånen att träffa företagare, politiker och tjänstemän och jag blir alltmer övertygad om hur viktigt det är att vi i så stor utsträckning som möjligt försöker spela i samma lag. Frågan är hur når vi dit?

Respekt

Politiker och företagare utgår från olika plattformar. Den ena drivs av att få mandat. Den andra av att göra affärer. Den ena sätter regelverk. Den andra ska förhålla sig till regelverken. Den ena har demokratiska processer att ta hänsyn till. Den andra ska tillgodose kunders behov och fånga affärer. Det är tydligt att plattformarna har olika takt, tempo och mål. Ändå lever de i symbios.

Här tänker jag att vi alla skulle vinna av att ta ett steg bakåt vad gäller prestige och ett steg framåt när det gäller respekt. För varandra och varandras plattformar. Inte minst när det gäller äganderätten.

Samarbete

Det är ingen hemlighet att Timrå haft en otrolig framgång när det gäller företagsklimatet. Det är idag en kultur där samarbete mellan kommun och näringsliv är etablerad. Samma signaler kommer nu från Sollefteå där man går från klarhet till klarhet. Oavsett storlek på kommun är det möjligt skapa detta positiva samarbete. Tänk om alla länets kommuner skulle göra likadant? Vilken konkurrenskraft skulle inte det skapa? Vilken effekt skulle det få för vår välfärd?

Nyfikenhet

Det ligger i människans natur att vara nyfiken, men är det ok att vara nyfiken om man jobbar med myndighetsutövning? Vi lyfter serviceinriktad myndighetsutövning. Här kan en dos nyfikenhet vara till nytta, utan att för den delen tumma på regelverk. Kan företagare och myndigheter tillsammans hitta lösningar på ett snabbt, effektivt och lösningsinriktat sätt så är det min övertygelse att mycket kommer att hända.

Hushållning

Mer än en tredjedel av Sveriges 290 kommuner beräknas gå minus i år. Debatten har under lång tid handlat om att vi har en åldrande befolkning och att försörjningen kommer bli en utmaning. Att prioritera hur skattepengar används och till vad är nog en av nutidens viktigaste frågor. Vi vill alla ha en välfärd i världsklass men vem vill ha högre skatt? Går det att vända på kuttingen och tänka mera pang för pengarna? Ja. Här finns det mycket att göra och två konkreta områden som är högt på agendan är upphandlingar och osund konkurrens. Att kommuner blir bra på att vara kommun och låta marknaden sköta marknaden. Kommuner kanske inte ska äga kommersiella fastigheter, driva gym eller restauranger?

Frihet

Sist men inte minst så tänker jag på det snabba omedelbara mediebrus vi lever i. Fartblindhet kan lätt ta över och helt plötsligt tänker vi som alla andra – inte själva – vill därför avsluta med att slå ett slag för den fria tanken, den är dessutom skattefri. Att tänka rätt är stort, att tänka fritt är större.

Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel