Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Företagshälsovårdsreformen behöver ses över

I dessa tider drabbas allt fler anställda av ohälsa. Det handlar både om stressrelaterade och psykosociala sjukdomar, om förslitningsskador men också om de som aldrig kommer hem från arbetet. Därför funderar jag på om företagshälsovårdsreformen är så effektiv.

Företagshälsovården ska fungera som stöd eller expertresurs när företag saknar kunskap, företagshälsovården ska också vara behjälplig i det förebyggande arbetet. Det tillkommer även statliga bidrag och fler och tidiga åtgärder premieras. Samtidigt är det allt för vanligt bland små och medelstora företag att de inte har någon företagshälsovård. Visst kan behovet vara lika stort men de ekonomiska resurserna kan saknas på ett mindre företag, även det geografiska läget kan bidra till att företagshälsovården har svårt med etablering. Även på detta område är jämlikhetsfrågan vad gäller stad och landsbygd viktig.

Det ska sägas att det finns företag där företagshälsovården fungerar som den ska. Problemet är att det finns ett stort mörkertal där den inte fungerar eller där den saknas av olika anledningar. Därför skulle jag vilja att företagshälsovårdsreformen ses över och att det tas rejäla omtag så att företagshälsovården utvecklas och kommer alla till del. Vi har inte råd att människor far illa inom arbetslivet.

Robert Kuusikko, regionalt skyddsombud

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel