Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Förhindra fler olyckor – sänk hastighetsgränsen i Alnö centrum

Så har det då hänt igen. En person har blivit påkörd vid ett övergångsställe i centrala Vi på Alnö. Inte förvånande för oss som bor och lever på Alnö. Så tragiskt för den drabbade personen.

Under många år har attityden och förhållandet till trafiksituationen blivit allt sämre. Då gäller framför allt två saker, hastighet och respekt för gående och cyklister. Farten är mycket över den tillåtna både på Raholmsvägen och inom bostadsområden. De flesta bostadsområden har 30 km/h men det går oftast betydlig fortare.

Polisen gör sina spontana hastighetskontroller, vilket är jättebra, och bötfäller en och annan. Men när väl boten är betald så fortsätter man köra som tidigare.

Är representanter från kommunen ute och ser sig om runt vårt vägnät för att skaffa sig kunskap om faktiska förhållanden? Samarbetar man med polisen för att via dialog vidtaga åtgärder? Kan man se över trafikförhållandena så att åtgärder vidtas med påföljd att man kraftigt reducerar olyckor och olyckstillbud?

Här är några konkreta åtgärder som kan göras i Alnö centrum. Från rondellen vid Circle K och fram till bussens vändplats vid Fullriggarvägen borde det vara max 30 km/h. På denna sträcka finns ett antal övergångsställen som är direkt berörda och utsatta, för den dåliga disciplinen vad gäller hastighet, de mellan korvgrillen och Alnö Sol.

Övergångsstället vid korvgrillen nyttjas av många barn som ska till och från Äppellunda där de spelar och tränar fotboll.

Nästa övergångsställe nyttjas av många föräldrar som ska med sina små till förskolan Äppellunda.

Det tredje och fjärde övergångsstället nyttjas av personer som ska till och från den befintliga gång- och cykelbanan för arbeten eller viktiga göromål.

Vid samtliga av dessa fyra övergångsställen borde det vara bumpers som gör att man håller den önskade hastigheten 30 km/h.

"Pax"

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel