Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Försämra inte arbetsrätten!

Yrkeslivet för medlemmarna i Kommunal förstörs idag av otrygga jobb som staplade visstidsanställningar och korttidskontrakt. Sms-jobb och mobilen under huvudkudden.

Samtidigt tillsätter regeringen en utredning med uppdrag att göra det billigare för arbetsköparna att säga upp anställda och göra avsevärt fler undantag i turordningsreglerna.

Det skulle kraftigt försvaga den svenska modellen, rubba maktbalansen på arbetsmarknaden och påverka över 500 000 yrkesskickliga medlemmar i Kommunal. Utan att lösa ett enda problem.

Inte ens arbetsköparna tycker att dagens utmaning handlar om att det är svårt att säga upp personal. Tvärtom. Problemet på svensk arbetsmarknad är att det är svårt att hitta utbildad arbetskraft. Välfärdssektorns rekryteringsbehov är enorma.

Utredningens uppdrag skulle, kort och gott, innebära: Mer makt åt arbetsköparna och mindre trygghet för välfärdsarbetarna. Det kommer Kommunal aldrig acceptera!

Tänk att kunna blicka tillbaka och säga till kommande generationer: Jag var med när det vände, när klyftorna minskade och jämlikheten ökade. När jämställdheten slog igenom på alla fronter!

Det är min dröm som jag tror och hoppas på. Vi vågar säga till när något är fel, vi tar ständigt höjd för ett bättre samhälle. Och inte minst, vi utmanar beslutsfattarna och arbetsköparna genom att alltid sätta välfärdens bästa och välfärdsarbetarnas rättigheter i främsta rummet!

Den S-ledda regeringen kommer behöva kompromissa i politiska frågor. Det har vi redan sett. Men kamrater, vi kompromissar aldrig med våra värderingar. Vi kompromissar aldrig med våra ambitioner. Vår längtan efter en bättre värld ska aldrig slockna.

Därför kräver Kommunal: Låt den svenska arbetsrätten vara! Den sköter arbetsmarknadens parter bäst själva. Vi accepterar ingen politisk klåfingrighet i vår arbetsrätt som innebär en försämring för de svenska välfärdsarbetarna och Kommunals medlemmar.

Rickard Altin, undersköterska & fackligt politisk ansvarig, Sektion Sundsvall vård & omsorg

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel