Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Försämringskassan – tydligt att man vill göra om sjukvårdssystemet och privatisera vårdapparaten

Systemet med sjukpenning kom till för att säkra en inkomst för den sjuke under sjukdomstiden. Man upptäckte snabbt att det här var bra för samhällsekonomin. Människor fick möjlighet att tillfriskna och rehabilitera sig och kom på det sättet ut snabbare i arbetslivet igen.

Men det är inte förrän bara för några år sedan som man plötsligt ålade Försäkringskassan att också avgöra om en person var arbetsför eller inte. Och efter det har försämringarna ökat markant.

Låt mig först konstatera att man inte har något som helst lagstöd för det man gör idag. Och ändå får det fortsätta med regeringens goda minne. Handläggare utan någon som helst medicinsk utbildning ska avgöra om personer är arbetsföra eller inte.

Det finns ett rop på hjälp från folket men de styrande vänder dövörat till.

Det var i samband med att man gjorde om Försäkringskassan (FK) till myndighet som man fick större möjlighet att styra och bestämma över verksamheten. Vad man tydligen helt förbisåg var att det behövs lagar och regler i botten som legaliserar styrdokument och direktiv.

Under en väldigt lång tid var FK:s uppgift att betala ut sjukpenning. Rätten till sjukpenning skulle läkare eller annan medicinsk expert avgöra. FK:s uppgift var att se om det fanns läkarintyg, eller annat intyg, som förordade och styrkte sjukskrivning.

När man blev en myndighet, eller kort därefter, gavs nya direktiv. Nu skulle man också avgöra om en person var arbetsför eller inte. Man skulle inte heller utgå från läkares intyg eller inrådan, utan istället se om det fanns passande arbetsuppgifter på en tänkt arbetsmarknad. Och det speciella här är att det inte behöver finnas riktiga arbeten och tjänster, utan det räcker med att man hittar yrken, arbetsuppgifter, som en viss person skulle kunna utföra, på en fiktiv arbetsmarknad.

Så från att ha varit ett ekonomiskt stöd vid sjukdom har FK blivit en myndighet som ska avgöra om en person är arbetsför eller inte, och det mot en påhittad arbetsmarknad. Man har varken utbildning eller kompetens för det. Man har som mest direktiv och vissa styrdokument. Men det finns inga lagar, inget regelverk som legaliserar verksamheten eller det man gör. Hur är det möjligt i dagens Sverige?

Hur mycket det här systemet har kostat Sverige får vi naturligtvis inte veta. Det verkar mörkas så att ingen ska upptäcka sanningen – att allt fler behöver längre sjukvård, mer omfattande rehabilitering, större medicinska och kirurgiska ingrepp. Lägg dessutom till psykisk vård och behandling.

Det är ganska tydligt att man vill göra om sjukvårdssystemet och privatisera hela vårdapparaten.

Det mest underliga är att regeringen inte lyft ett finger. Eftersom det inte är lagar eller regelverk som styr, så kan man helt enkelt bara ge nya direktiv.

Trots att massor av människor far illa, hamnar i svår ekonomisk misär, får grava psykiska problem, och behöver dessutom mer omfattande vård på alla plan, så gör man ingenting! Det finns ett rop på hjälp från folket men de styrande vänder dövörat till. Det kanske är för att de vill!

Jan Peder Forsberg, kulturarbetare

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel