Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Forskning och EU löser framtidens utmaningar

 
EU-valet i Västernorrland 2019
Visa alla artiklar

Dagens samhällsutmaningar så som miljö- och klimatförändringar, digitalisering och en åldrande befolkning kräver sina lösningar.

Antingen kan man göra inskränkningar i människors beteendemönster och val genom att premiera eller bestraffa olika val vi gör. Exempelvis beskattar vi alkohol högt i Sverige för att vi ska konsumera mindre alkoholhaltiga drycker. Med samma resonemang resonerar jag som liberal vad gäller koldioxidskatten, släpper du ut ska du betala. På så sätt premieras innovation och grön teknik. Därför behövs en europeisk koldioxidskatt.

Ett till sätt att resonera kring våra samhällsutmaningar är hur forskning och ny teknik kan vara en betydande del av lösningen. Som teknikoptimist tror jag på Sveriges och Västernorrlands möjligheter att ta fram och utveckla nya innovativa lösningar för framtiden.

Det finns flera intressanta resultat och bolagiseringar inte minst från inkubatorsmiljön i regionen som visar att när den fria forskningen får rätt möjligheter så kan Mittuniversitetet och övriga lärosäten i Sverige kraftfullt bidra till att både lösa våra samhällsutmaningar och stärka Sveriges konkurrenskraft.

En av de viktigaste reformerna för att ge rätt förutsättningar är därför att reformera EU:s budget. Den består idag till stor del av jordbruksstöd till stora producenter på kontinenten. Ett reformerat jordbruksstöd, mer inriktat på småskalighet tillsammans med mer stöd för forskning och utveckling skapar bättre förutsättningar att lösa framtidens samhällsutmaningar.

Jag och Liberalerna anser därför att hälften av det som idag är jordbruksstöd i EU-budgeten ska omfördelas till satsningar på just forskning och utveckling. För utan forskning kommer vi inte klara framtidens samhällsutmaningar.

Johan Landström (L), innovationsrådgivare och Västernorrlands kandidat till Europaparlamentet för Liberalerna

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel