Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Försvarsmakten bör få stötta polisen vid gråzonssituationer – ändra lagstiftningen skyndsamt

Rikspolischefen kom nyligen in med en konkret begäran till regeringen att ändra regelverket så att Försvarsmaktens personal ska kunna användas för att kunna avlasta polisen vid gråzonssituationer.

Förslaget innebär att militär personal till exempel ska kunna utföra skydds- eller bevakningsuppgifter på polisens uppdrag och under polisens ledning vid extraordinära händelser. Därigenom kan polisen frigöra resurser och i stället fokusera på aktiv brottsbekämpning vid sådana situationer.

Moderaterna anser att detta är rätt väg att gå för att öka säkerheten och tryggheten. Det handlar alltså inte om att försvarets personal ska sättas in för att göra rent polisiära kärnuppgifter eller regelmässigt förstärka polisen till vardags.

Dagens lagstiftning medger inte det stöd som rikspolischefen efterfrågar. I dag finns endast möjligheten för polisen att begära stöd från Försvarsmakten vid terrorismbekämpning. Polisen behöver extra verktyg även i andra allvarliga situationer.

För att kunna hantera hela skalan av hot och risker som Sveriges står inför behöver alla samhällets tillgängliga resurser samordnas. Men det är viktigt att Försvarsmakten i så fall tillförs extra medel och resurser för att hantera sådana uppdrag.

Gränslandet mellan yttre och inre säkerhet, den så kallade gråzonen, är en problematik som uppmärksammats allt mer de senaste åren. Fientligt sinnade stater eller andra aktörer kan använda sig av saker som cyberattacker, sabotage mot samhällsviktig infrastruktur, till exempel transformatorstationer och kommunikationscentraler, eller underblåsa social oro för att uppnå sina syften. Ytterst handlar det om situationer som undergräver Sveriges säkerhet.

Vår tids hotmiljö är avsevärt mer komplex och svårbedömt än vad den har varit tidigare. Därför måste vi var öppna för att se över myndigheternas ansvarsområden. Gamla låsningar får inte ske på bekostnad av Sveriges säkerhet.

Regeringen får inte dra rikspolischefens begäran i långbänk, utan måste nu agera skyndsamt för att få ny lagstiftning på plats.

Pål Jonson (M), försvarspolitisk talesperson

Jörgen Berglund (M), riksdagsledamot försvarsutskottet, Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel