Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Förvånade att hajfenssoppa serveras på kinarestaurang i Sundsvall

Häromdagen gick jag förbi Ming Palace i Blå huset och hajade till av förvåning. Från menyn i fönstret framgick att hajfenssoppa kan avnjutas i övervåningen för 82 kr.

Det var inte priset som förvånade mig. Det var det faktum att det fortfarande finns restauranger i Sverige som serverar hajfenssoppa, det vill säga soppa som görs på den stora fenan på hajens ovansida.

Fisket går till så att hajen infångas, fenan skärs av och sedan släpps hajen som sjunker till botten och dör långsamt.

Varje år får så många som 100 miljoner hajar sätta livet till för att denna soppa efterfrågas av framför allt kineser. Det är fullständigt barockt och helgalet! Uppgiften kommer från ingen mindre än Sir David Attenborough i den nya serien Our planet (på Netflix). Han har gjort naturprogram i över 60 år för BBC.

Hela systemet i havet har rubbats på grund av denna vettlösa jakt på hajfenor.

Till råga på allt så serveras det i dag på en kinesrestaurang i centrala Sundsvall.

Vi kan inte återställa ordningen i världshaven, jag är medveten om den saken. Men vi kan göra en markering och ett litet bidrag i rätt riktning om vi hjälps åt. Det finns andra soppor vi kan äta – och servera.

"Karl-Bertil Jonsson"

SVAR DIREKT:

Tack för insändaren. Vi kommer inte att ta in nya partier med hajfenor. Vi slutar med den försäljningen när det parti vi har tar slut.

Tsai, delägare Ming Palace

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel