Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Förvånande turer runt Näringslivsbolaget – en extern kritisk granskning behövs

 
Turerna kring Näringslivsbolaget
Visa alla artiklar

Med stigande förvåning har vi som kommuninnevånare fått följa turerna runt Näringslivsbolagets avstängda chefer. Chefer som under en extern utredning avstängdes efter larm från visselblåsare.

Trots tät mediebevakning har ingen konkret information om vilka allvarliga missförhållanden visselblåsarna larmat om framkommit. Men vi som följde medierapporteringen antog att det måste vara något mycket allvarligt som de tre cheferna gjort sig skyldiga till. Kutymen inom organisationer är ju att en direkt avstängning av chefer under utredning bara sker vid misstanke om allvarliga brottsliga handlingar och oegentligheter.

Nu visar genomförd rapport av Näringslivsbolaget att cheferna inte begått något fel. Sundsvalls kommun verkar i detta fall agerat synnerligen oöverlagt. Att på indicier stänga av tre särdeles offentliga chefer får stora konsekvenser för såväl verksamheten som för chefernas renommé.

Om ryktena stämmer har dessa chefer inte någon gång under den långa avstängningen fått veta vad de är anklagade för. I tidningen kunde man dessutom läsa att de uppmanats att inte ha kontakt med sin personal under utredningstiden. Den hanteringen skickar obehagliga tankar om forna tiders öststater. Det är lätt att föreställa sig vilken skada den här hanteringen gör för övriga chefers förtroende för kommunens ledning.

En visselblåsarfunktion i någon form inom organisationer är bra, men den ställer ytterst stora krav på professionell hantering.

Som betraktande invånare blir man häpen över kommunens hantering och lider med de chefer som utan anledning nedsvärtats offentligt. Hur man ska hantera visselblåsningar är en helt vanlig HR-rutin och varje ärende måste skötas på ett sätt som så lite som möjligt stör verksamheten och framtida samarbete.

Nu berättar medierna att vd Anita Öberg slutar och det är svårt att se hur någon av de avstängda cheferna ska kunna gå tillbaka till sina arbeten med fungerande arbetsmiljö och resultat. En tillfällig vd, nummer tre i ordningen under denna korta tid, har tillsatts. Han och den nya styrelseordföranden uttalar sig i media att de ska sätta sig in i situationen på Näringslivsbolaget och ta reda på vad som inte fungerar. Implicit antyder man från kommunens sida att det förekommer någon form av missförhållande på Näringslivsbolaget, trots att cheferna är friade.

All heder till Tom Emanuelz som lyfte affären gällande Näringslivsbolaget på senaste fullmäktige, dock utan att få tillfredsställande svar från Peder Björk. Vad är det man inte vill berätta?

Sen går det ju inte att undvika hur märkvärdigt tyst det varit under hela händelseförloppet från såväl kommunalrådet Peder Björk, kommundirektör Åsa Bellander samt HR-direktör Karin Rystedt. De torde alla vara viktiga beslutsfattare i hur den här affären hanterats.

En visselblåsarfunktion i någon form inom organisationer är bra, men den ställer ytterst stora krav på professionell hantering. Det borde genomföras en extern kritisk granskning av hur Sundsvalls största arbetsgivare agerat i det här fallet.

Engagerad kommuninvånare

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel