Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Framtiden för Västernorrland skapar vi gemensamt

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

På grund av det nya coronaviruset möter Sverige en utmaning av sällan skådad omfattning. Det viktigaste just nu är att minska smittspridningen och värna riskgrupperna. I detta är det en trygghet att vi har ett samhälle där alla bidrar med vad de kan, där solidaritet och omtanke om varandra är ledord. Tillsammans kommer vi att klara oss igenom även detta.

För att utveckla Västernorrland även framåt, när krisen är över, behöver vi gemensamt också värna och skydda samhället, våra företag, organisationer och föreningar.

Regeringens vårbudget innehåller bland annat riktade företagsstöd till små och medelstora företag, för exportföretag och en företagsakut. För de som förlorar sitt arbete skapas nya utbildningsplatser, inklusive snabbspår för de som har lång yrkeserfarenhet men saknar formell utbildning.

Regeringen kompenserar också för det skattebortfall som krisen leder till, pengar som går till skola, vård och omsorg, och till kollektivtrafiken. Kommunerna får tillskott för att erbjuda fler sommarjobb till ungdomar eftersom det kommer vara svårt att hitta sommarjobb när så många branscher påverkas även under sommaren.

Det finns många resurser och styrkor i länet som vi fortsätter utveckla. Våra naturresurser ger Västernorrland ett försprång inom de gröna näringarna. Vi ska förvalta detta försprång klokt och regeringens budgettillskott skapar ännu fler jobb inom dom gröna näringarna. Vi ska fortsätta trycka på för mer investeringar i infrastruktur eftersom det är avgörande för uthållig tillväxt.

Våra destinationer är unika och attraktiva, länets besöksnäring växer och har potential att växa ännu mer när det åter kommer turister till Västernorrland. Länets industrier är starka och konkurrenskraftiga, och vi har väldigt goda förutsättningar att jobba med digitalisering, inom alla branscher. Allt detta gör oss ännu mer innovativa och anpassningsbara.

En god beredskap för utmaningar kommer från en förmåga att anpassa och utveckla sig. Det kan Västernorrland. När krisen är över har vi dragit nytta av vår samverkan med andra, inom och utom länet. Genom stöd till utveckling och omställning har vi gett länets företag och organisationer förutsättningar för utveckling, så att de är rustade för tiden efter krisen. Vi har lärt oss nya saker, använt nya arbetssätt och skapat nya samarbeten. Allt detta händer faktiskt redan nu.

Arbetet för framtidens Västernorrland sker med en gemensam utvecklingsstrategi, där Region Västernorrland, alla sju kommuner, företagsorganisationer, civilsamhälle och andra myndigheter tillsammans slagit fast gemensamma principer. Även om utvecklingsstrategin inte tagits fram med en pandemi i åtanke gör styrkan av denna eniga vision att strategin är användbar ändå.

Vårt län och våra kommuner är inte likadana. Regionen är komplex och skiftar mellan stad och land, stor industri och småföretag, bofasta och besökare, gamla och unga. Och vi behöver alla delar. Kunskap, kapital och människor utvecklar Västernorrland, och tillsammans kommer vi att fortsätta utveckla länet när krisen är över. 

Peder Björk (S), kommunstyrelsens ordförande Sundsvall

Stefan Dalin (S), kommunstyrelsens ordförande Timrå

Erik Lövgren (S), kommunstyrelsens ordförande Ånge

Glenn Nordlund (S), regionstyrelsens ordförande Region Västernorrland

Per Nylén (S), kommunstyrelsens ordförande Örnsköldsvik

Åsa Sjödén (S), andre vice ordförande kommunstyrelsen Sollefteå

Andreas Sjölander (S), kommunstyrelsens ordförande Härnösand

Malin Svanholm (S), kommunstyrelsens ordförande Kramfors

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel