Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Frivilligcentraler i medmänsklighetens namn

Svar på debattinlägg om frivilligcentraler.

Ibland känns det extra roligt att läsa Sundsvalls Tidning. Häromdagen kändes det så när Monica Hallgren och Torbjörn S. Brandhill från Riksförbundet Sveriges Frivilligcentraler berättade om just de frivilligcentraler som finns på många håll runt om i landet, men ännu inte i Sundsvall.

Allt i samhället behöver inte ske genom att vi anställer fler personer inom offentlig sektor, en hel del personer kan tänka sig att hjälpa till i olika sammanhang bara för att det känns rätt, att man skapar mening för sig själv och andra och att man blir delaktig i samhället på ett djupare sätt.

Vi Liberaler i Sundsvall håller helt och hållet med. Därför står följande i vårt förslag till budget: ”Frivilligcentral. Sedan 1993 finns Frivilligsamordnare på Frivilligcentraler runt om i Sverige som arbetar för att engagera människor utifrån deras egna önskningar och behov. Detta i samverkan mellan de tre samhällssektorerna frivillig, offentlig och privat sektor. Vi tror att detta engagemang genererar positiva effekter både för folkhälsan och samhällsekonomin. Detta som ett komplement till den offentliga och privata sektorn. Satsningen innebär att en samordnare anställs och en lokal för verksamheten skapas.”

Vårt förslag finns förstås kvar, vi kommer att lämna in ett förslag om införande av en frivilligcentral i Sundsvall till kommunfullmäktige den närmaste tiden och hoppas förstås att den kan bli bifallen. För vi behöver skingra ensamhet och isolering och en massa andra aktiviteter i medmänsklighetens namn.

Stefan Falk (L), gruppledare

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel