Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Full realistiskt att behålla priset på både senior- och ungdomskortet

Med anledning av debattartikeln "Hur kan man höja priset på seniorkortet till 175 kronor? – Svar direkt" i ST 10 juli.

Nyligen fattade kommunfullmäktige i Sundsvall beslut om den budget som ska gälla från 2021. Alla partier la då fram sina förslag, men den styrande majoriteten av S, C och V fick förstås igenom sitt förslag.

Precis som Kommunala Pensionärsrådet (KPR) noterat i debattartikeln, så höjer nu majoriteten, med Centerpartiets Hans Forsberg i spetsen, priset på seniorkortet från 100 till 175 kronor per månad. Nästan en fördubbling. På samma gång höjs priset på ungdomskortet med lika mycket.

Politik är alltid en fråga om att prioritera resurser. Hur prioriteringarna görs säger en hel del om hur det eller de partierna tänker. När seniorkortet infördes under mandatperioden 2010–2014, då infördes det av den koalition om fem partier som tog över och förändrade en hel del fastvuxet efter ett till dess obrutet styre av Socialdemokraterna.

Initiativtagare till detta var då Centerpartiet som fick utstå både spott och spe från S. Men, vi i koalitionen såg detta som en viktig prioritering, vilket har visat sig vara till stor nytta för våra äldre, inte minst de som bor utanför stadsbussarnas trafikområde på landsbygden.

Nu medverkar samma Centerparti, tillsammans med sina majoritetsvänner, till en kraftig försämring av seniorkortet, vilket KPR med rätta protesterar emot. Alternativet är inte, som Hans Forsberg skriver, att avveckla seniorkortet.

I vårt Liberala budgetalternativ visar vi tydligt att det är fullt realistiskt att både behålla senior- och ungdomskort på priset 100 kronor per månad och samtidigt fullt ut nå de budgetprioriteringar i övrigt som är nödvändiga inom skola, äldreomsorg och miljö- och klimatarbete. Men då måste man släppa på de skygglappar som finns inom den styrande majoriteten för till exempel konkurrensutsättning.

Stefan Falk (L), gruppledare för Liberalerna i Sundsvalls kommunfullmäktige

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel