Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: "Fullsatt" på bussar får inte fler att välja bort bilen

Hur ska man få fler Sundsvallsbor att välja bussen istället för att ta bilen?

Ja, inte är det genom att ersätta bussnumret i bussens display med ordet "Fullsatt" och sedan köra förbi enstaka resenärer som står och väntar på hållplatserna längs linjesträckningen.

Det har hänt mig och någon vecka tidigare en av mina grannar som stod och väntade på buss 2 i Bosvedjan, in mot stan. Bussen kom från Birsta och hade en del resenärer stående i mittgången, men i mina ögon var den långt ifrån fullsatt. Det var tidig lördag kväll och halvtimmestrafik som gällde.

Nästa gång väljer jag annat färdsätt till min aktivitet på stan.

Mina frågor till Din Tur är: När väljer busschauffören att ange bussen som fullsatt och därmed får köra förbi väntande resenärer? Varför tar inte Din Tur hänsyn till att beläggningen på busslinje 2 inte följer vanliga arbets- och skoltider, utan har ett annat utnyttjande genom att det är en buss till och från ett stort handelscentrum? Varför inte använda de större ledbussarna även på helgerna? Så var inte fallet när jag sett bussen köra förbi passagerare i Bosvedjan.

Tacksam för svar.

Trots allt hoppfull bussresenär

SVAR DIREKT:

Tack för dina synpunkter. Din Tur vill få fler Sundsvallsbor att välja bussen istället för att ta bilen genom en effektiv och attraktiv kollektivtrafik.

För att få fler att åka kollektivt förbättrar vi successivt områden som ska bidra till att man väljer att åka kollektivt. Vi utarbetar förbättringar av linjenätet i Sundsvall och vi gör förändringar efterhand och när ekonomin tillåter.

Vi förbereder införande av realtidsinformation på de digitala hållplatstavlorna med början i Sundsvall och Örnsköldsvik, vilket innebär att hållplatstavlorna visar bussarnas verkliga ankomsttid.

Vi har störningsinformation i Din Tur-app och på Din Tur hemsida så det framgår om bussen man tänkt åka med avgår i tid eller om den är försenad.

Ibland blir bussar fullsatta. Det är föraren som har ansvar för säkerheten för passagerarna, och gör bedömningen när det inte ur säkerhetssynpunkt går att ta ombord fler passagerare. Trafiken går mer intensivt under morgon och eftermiddag, då har vi de tätaste turavgångarna för att möta resandebehovet. Övriga tider på dagen minskar vi turerna för att köra resurseffektivt. Om dessa tidsintervaller mellan turerna inte är tillräckliga och bussarna blir fullsatta så sätter vi in förstärkningstrafik.

Bussarna som går ska vara optimerade efter det behov som finns.

Om vår trafik upplevs som otillräcklig kan vi påverka detta genom att sätta in extra bussar och genom omplanering av turtätheten.

För att få spårbart underlag för våra bedömningar och vårt kvalitetsarbete är vi beroende av att veta när och var avvikande händelser inträffade. För oss är synpunkter från resenärer viktiga och vi vill verkligen ha in dessa via vår hemsida www.dintur.se.

Per Wahlberg, ordförande Din Tur

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel