Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Fyrarummare vikt för 50-plussare utan barn – Mitthem borde se över reglerna för uthyrning

Apropå Mitthems lägenhetsuthyrning och pågående bostadsbrist.

När den här insändaren skrivs så har det kommunala bostadsbolaget en lägenhet med fyra rum och kök som ska hyras ut i området Nacksta. Lägenhetens storlek är på 107 kvadratmeter. Alla får dock inte hyra den. Grundkravet är att sökande ska vara över 50 år och får heller inte ha några hemmaboende barn.

Hur tänker ni nu, Mitthem? En person som är 50 år eller äldre har inget behov av att hyra en fyra för sig själv. Sådana måste främst vara tillgängliga för barnfamiljer som har behov av ett större boende eller som i dagsläget inte har något förstahandskontrakt.

Ni bör nog se över era interna regler för uthyrning så att efterfrågan och utbud går bättre ihop.

Tobias

SVAR DIREKT:

Drygt 800 av Mitthems lägenheter är plusboende vilket riktar sig till de som är 50 år eller äldre och som inte har några hemmavarande barn. En grundtanke är att boendet ska vara lugnt och möjliggöra gemenskap.

På adresserna Nackstavägen 20, 22 och 25 i Nacksta finns 191 av de lägenheterna och det stämmer att några av dem är större lägenheter.

Det är en utmaning att följa marknadens behov och anpassa vårt utbud efter vad som efterfrågas. Under de senaste åren har vi omvandlat 177 pluslägenheter till vanliga lägenheter, bland annat i Bergsåker. Sedan 2015 har vi också producerat över 370 nya hyresrätter i kommunen, vilket är ett led i att skapa mer varierade boendemöjligheter åt alla.

De större pluslägenheterna har ofta färre sökanden men brukar bli uthyrda eftersom det finns en efterfrågan på större lägenheter även hos de som är 50 år eller äldre.

Vi tackar för och tar till oss av dina åsikter samt hoppas att vårt löpande arbete för att skapa ett hem åt alla kommer att ge resultat.

Camilla Hjältman, chef kundcenter, Mitthem

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel