Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Galenskap att lägga ned rådgivningen i Sundsvall – dags att investera i oss ungdomar

Artikel 15 av 16
Ungdomsrådgivningen föreslås läggas ner
Visa alla artiklar

Att den psykiska ohälsan hos ungdomar breder ut sig är ingen nyhet. Fler mår sämre och färre får hjälp.

Den 29 januari var inget annat än en mörk dag för Sundsvalls ungdomar. Majoriteten i individ- och arbetsmarknadsnämnden, bestående av S, V och C, beslutade om att lägga ner ungdomsrådgivningen.

Att må psykiskt dåligt som ung i Sundsvall kommer, om inget nytt beslut tas, bli väldigt mycket kämpigare till följd av ekonomisk ansvarslöshet hos vuxna politiker. Det är skamligt.

När 25 procent av ungdomarna i åldern 16–29 år i en mätning från Folkhälsomyndigheten uppger att de har ett nedsatt psykiskt välbefinnande är det inget annat än galenskap att ta detta beslut.

När majoriteten dessutom bortser från konsekvensanalyserna som efterfrågades finns det bara en slutsats att dra – de bryr sig uppenbarligen inte om ungdomarna och vad som händer när det viktigaste forumet att vända sig till läggs ner. De hänvisar till vårdcentralerna dit det är svårt nog att ens få en tid för en vanlig fysisk undersökning.

Att ungdomar i vår stad mår bra är essentiellt för att vår stad ska må bra. Idag tar 15 procent av gymnasieeleverna inte examen. Det är inte konstigt med den utbredda psykiska ohälsan och svårigheten till att få hjälp.

Vill politikerna på riktigt att Sundsvall ska fortsätta att ligga i framkant när det kommer till näringslivet är de ungas psykiska hälsa viktig. Annars finns risk för att färre tar studenten, färre pluggar på universitetet och fler aldrig tar sig ut varken i livet eller arbetslivet.

Ungdomsrådgivningen stängs ner av majoriteten som hänvisar till besparingar. Samtidigt som samma majoritet är mästare på slöseripolitik. Pengar spenderas som att det inte finns någon morgondag. Vilket det inte kommer att finnas för unga i Sundsvall om inte majoriteten gör om och gör rätt.

Pengar ska spenderas med omsorg och tanke på en morgondag, inte tvärtom.

Det finns de som påstår att väntetiden och resursbristen på vårdcentralerna inte är några problem. Det är ungefär som att säga till någon som har soppatorsk i Härnösand, att de ju kan tanka i Ö-vik. Det går inte. Bilen har soppatorsk och tar sig inte dit. Svårare än så är det inte.

Unga som mår dåligt har inte tid att vänta på hjälp. De behöver hjälp så fort som möjligt.

Slöseripolitiken som har lett till beslut om nedläggning av ungdomsrådgivningen måste få ett slut. Ungdomar kan inte kastas under bussen för att vuxna inte klarar av att ta ansvar. Det är dags att investera i oss ungdomar. Det är vi som är framtiden i Sundsvall. Mår inte vi bra mår staden inte heller bra.

Elsa Weiss, ordförande Moderat Skolungdom Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel