Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Galna planer för idyllen Petersvik – har makthavarna inte påverkats av Äppelkriget?

Artikel 24 av 24
Striden om Petersvik
Visa alla artiklar

I onsdags kom dråpslaget för oss som kämpar för kulturarvet: HD har avslagit överklagan av SCA:s brutala exploatering av idyllen Petersvik, som ligger vid kusten strax utanför centrala Sundsvall.

De senaste åtta åren har åtskilliga Sundsvallsbor, samt jag och många andra långt ifrån Sundsvall, kämpat för denna idylliska stadsdel.

Här uppförde flera av stadens mest kända företagare storslagna sommarhus 1887–1909. Vissa kommunpolitiker vill nu utplåna det underbara området, den sista helt orörda kustremsan.

De galna planerna får mig osökt att tänka på Hasseåtages Äppelkriget: Parkerna ska asfalteras, Korstaberget sprängas i luften och flera miljoner kubikmeter sten ska fylla ut Alnösundet för att skapa en containerhamn. Småhusägarna i området har lösts ut (vilket en fiffig Hasse Alfredson satte stopp för, då Gösta Ekman skulle köpa mark och fina byggnader) och man vill alltså demolera de anrika villorna.

Kommunen har hos regeringen begärt tvångsinlösen av fastigheter. En av de 35 vackra villorna som tvångsinlösts är Villa Solbacken från cirka 1880, en orörd byggnad som gått i arv i generationer. I samtliga rum finns kakelugnar, dörrar, paneler, fönster och stuckatur, allt bevarat i original - den anses vara Sundsvalls vackraste byggnad.

För drygt fem år sedan revs Skogshyddan som hade högt kulturhistoriskt värde, något man struntat i.

Petersvik bör vara av riksintresse, och måste ovillkorligen bevaras. Att utplåna detta unika område vore en stor tragedi.

Då Äppelkriget kom 1971 hade sedan 15 år otaliga ovärderliga 1600–1900-talsbyggnader i vårt land demolerats, och den brutala exploateringen kom att hålla på ytterligare en del år. Har kan det än idag finnas makthavare, vilka tycks sakna all känsla för skönhet och historia, som vill förinta det lilla som finns kvar av vackra byggnader? Har de inte påverkats det minsta av Hasseåtages briljanta film?

Henrik Scheutz, Stockholm

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel