Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Gatuavdelningen svarar: Här kan elbilsförare parkera under arbetsdagen i Sundsvall

Replik på insändaren "Nya p-regler tvingar till ännu mer bensindrift med min hybridbil – vart tog miljötänket vägen?" i ST 30 januari.

Vi förstår ditt dilemma och vill gärna förklara hur vi tänker och hur det fungerar när vi planerar och justerar skyltning, uppställningstid och avgift för parkering, så att du och andra elbilsförare vet hur och var ni kan parkera i Sundsvall.

När vi tar beslut om hur länge en parkeringsplats får användas av en och samma bilist per parkeringstillfälle, så kallad uppställningstid, så tar vi hänsyn till hur parkeringsytan i fråga är tänkt att användas och av vilka bilister.

För att ha en tillgänglig stadskärna med lediga parkeringsplatser nära besöksmålen behöver vi justera uppställningstiden på parkeringsytorna så att de stämmer överens med vilka som är tänkta att använda dem. Till exempel är Fisktorget och Barkskeppet två mycket centrala parkeringsytor som vi därför begränsat till max tre respektive två timmars parkering i följd. För att ha ruljangs på de som använder parkeringen så att det alltid ska finnas lediga parkeringsplatser för de som har kortare ärenden på stan och vill ha en nära parkering.

Således har vi kortare uppställningstider på de mest attraktiva parkeringsplatserna och längre uppställningstider på de parkeringsplatserna som du får gå lite längre till.

Runt årsskiftet påbörjade vi skyltning med tidsreglering av elbilsplatser i centrum. En stor bidragande anledning till att elbilsplatserna tidsbegränsades var till följd av att många elbilsägare haft önskemål om detta för att fler ska få möjlighet att ladda sitt fordon.

Tidigare användes dessa platser många gånger för uppställning av elbilar och inte nödvändigtvis till laddning. Vi satte då en tidsbegränsning på tre timmar på alla platser för elbilar, men har efter detta fått reaktioner och nya önskemål på elbilsplatser med olika typer av uppställningstid. Vi har nu påbörjat omskyltning så att det ska finnas platser för olika behov med max uppställningstid mellan två timmar och 14 dagar.

Du skriver att du behöver ladda din elbil under dagen då du arbetar och det har vi full förståelse för. Vi utgår från att du pratar om cirka åtta–nio timmars parkering i följd, vilket gör att du därför behöver parkera lite längre bort för att kunna få stå parkerad på en och samma plats så länge. Som exempel på vart du kan parkera mer än tre timmar i följd är i parkeringshuset Balder längs Norrmalmsgatan, ovanför Cirkle K (24 timmar), parkeringshuset Stuvaren på södra kajen (14 dygn) och parkeringshuset Magasinet bakom Kulturmagasinet (fem timmar).

Precis som du skriver så ska man betala parkeringsavgift oavsett om det är en elbil eller en bil som använder andra drivmedel. De laddplatser kommunen erbjuder ska kunna användas effektivt och av flera inför fortsatt färd. Grundladdning får ske på privat mark. Mer information om parkering i Sundsvall finns på vår webbplats www.sundsvall.se/parkering

Vi är tacksamma för idéer och förslag, hör gärna av er direkt och lämna en synpunkt på www.sundsvall.se/synpunkt

Hoppas att du fick svar på dina frågor.

Hälsningar

Maria Chruzander, gatuavdelningschef Sundsvalls kommun

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel