Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Gemensam skolplan får fler behöriga elever till gymnasiet

Var fjärde elev i den kommunala grundskolan i Sundsvall blir inte behörig till gymnasieskolan. Det borde vara högst alarmerande för alla berörda inom skolan och en katastrofkommission borde tillsättas. I en artikel i ST sägs att åtgärder sätts in för sent, och jag kan bara instämma. Förhållningssätt och åtgärder är på många ställen föråldrade och oprofessionella.

Ett exempel från en mellanstadieklass: en elev är stökig och okoncentrerad. Varför, bryr man sig inte om i skolan. Åtgärd som föreslås, och detta har undertecknad hört med egna öron, är att varje dag som eleven "sköter sig" ska hen få lägga en pärla i en burk. När pärlorna nått upp till ett visst streck ska hela klassen få en belöning i form av till exempel glass. Om det inte vore alldeles förfärligt så skulle man kunna skratta åt det, men exemplet är hämtat ur verkligheten i en kommunal skola i Sundsvalls kommun. Nu blev detta inte av, för eleven var klok nog att vägra.

Låt inte enskilda pedagoger i skolan ta egna initiativ till åtgärder. Ha genomarbetade och gemensamma planer för alla skolor. Planer som alla pedagoger ska ha god kunskap om och som ska godkännas och undertecknas av varje pedagog.

Med den kunskap som samhället har i dag om barn med särskilda behov, om utvecklingspsykologi, sociologi, pedagogik, med mera, borde det vara möjligt att snabbt sänka antalet obehöriga elever till gymnasieskolan.

Som förälder kan man å ena sidan få höra att skolan inte vet hur man ska hantera situationen, å andra sidan att föräldrar inte ska lägga sig i eftersom de inte är pedagoger. Ett gott samarbete kräver inte bara prestigelöshet och respekt från föräldrar, detsamma gäller i högsta grad skolan.

Förälder

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel