Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Genom facket och Socialdemokraterna kan vi påverka framtiden

För mer än hundra år sedan gick det inte att bo i Sverige, folk utvandrade från Sverige. Bristen på mat och arbete blev för stor, men även det den konservativa politiken var en bidragande orsak till att folk emigrerande.

Att bo i ett samhälle där överheten lagstyrde där du inte kunde påverka arbetssituation, få mat på bordet eller en framtid där man såg ett hopp, blev för mycket för folket som emigrerade. Den största delen emigrerade till USA där man hoppades på en bättre framtid.

När blev det bättre i Sverige då? Vid införandet av allmän rösträtt och vid organiseringen av arbetarklassen. När folket fick sin röst hörd, en framtid att tro på och började organisera sig mot träpatronerna för ett mera jämställt och solidariskt liv, då hände det något i Sverige. Ett samhälle växte sakta fram. Det blev inte bara bra, det blev bäst i världen.

När fackföreningar växte och en socialpolitik började ställa krav på borgarna, så minskade klyftorna och jämlikheten ökade. Den svenska modellen tillämpades, där arbetsgivare och fackföreningar avgör frågor som rör den svenska arbetsmarknaden utan politisk inblandning. Blev det bra? Ja, jättebra.

Men vad är det som gör att man idag helt har tappat sin politiska kompass.

Hur kan man tro att om man röstar på partier med ideologin till höger så ska vi få det bättre? Hur har vi blivit så grundlurade att man röstar på partier som inför jobbskatteavdrag 1, 2, 3, 4 och 5, som tar bort arvsskatt, gåvoskatt och värnskatt som säljer ut skola, vård och omsorg till riskkapitalbolag för att de ska göra sig pengar på vårt gemensamma?

Vi tror nog inte att det kan bli som förr. Det finns inget som förr, titta bara på andra länder. Var har det fungerat att sänka skatter, sälja ut till kapitalismen och att försvaga fackföreningar? Varför det har fungerat så bra i Sverige bygger på att arbetarrörelsen verkat för starka fackföreningar, som är en motkraft mot kapitalet. Därför är det så viktigt att vi är anslutna till fackföreningar så vi orkar stå emot.

Genom facket och vårt socialdemokratiska parti kan vi stå emot och påverka framtiden. Vi har varit otroligt lata i Sverige under många år och trott att allt fixar sig själv, för det har varit ett självspelande piano.

Nu är det dags att börja påverka partiet i rätt riktning.

Att rösta på Socialdemokraterna som har dragit åt höger går ju inte, säger du kanske. Jag säger att har vi vänt Sverige från ett land som folk emigrerade från till ett land där folk verkligen kan och vill bo, då ska vi banne mig inte ge upp och låta allt falla tillbaka till som det var förr. Nä, då ska vi påverka partiet i den riktning som vi vill.

Jag är socialdemokrat och fackligt aktiv, jag försöker göra det jag kan för en bättre framtid.

Andreas Näslund

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel