Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Glädjande att Y:et ska renoveras – gör ett Y-world kring konstverket

Artikel 9 av 11
Renoveringen av Y:et
Visa alla artiklar

Föreningen Yets Framtid känner stor glädje efter beskedet att Y:et kommer att renoveras under 2019 samt att Timrå kommun också lyfter besöksnäringen som pekas ut som ett viktigt område för att stärka kommunens attraktionskraft. Ett utkast till strategi har varit på remiss - ”Strategi för besöksnäringen” och vi ser med spänning fram emot det beslut som kommer att tas av kommunen.

Efter många turer genom åren är det nu klart att konstverket ska renoveras innan det helt förfaller. Jämtfasad AB har fått uppdraget och snart kan vi se byggnadsställningar och presenningar som skymmer Y:et, men till hösten när skynket än en gång faller kan vi njuta av konstverket som nav/landmärke i framtiden som naturlig samlingspunkt för samverkan mellan besöksnäringen i Timrå.

Att kommunen även tecknat ett avtal om den immateriella rätten och därmed kan använda Y:et som varumärke, med mera, är ännu ett steg i rätt riktning!

Området kring Y:et är har stor potential att utvecklas som attraktivt för både närboende men speciellt för turismen.

Idag finns naturligt upplevelser i form av Deltats naturreservat, havsbad och golfbana intill området, men kommunen kan erbjuda så mycket mer för besökaren som måste paketeras och marknadsföras som destination genom modern digital lösning.

Vid en utveckling av området runt Y:et så är det av stor betydelse att området ”kontextualiseras” så att allt från lekplatser, ställplatser, servicebyggnader, eventuell restaurang, med mera, följer samma tema och färgsättning. Ett Y-world.

Men glöm inte vår historia – alltifrån Sveriges största naturkatastrof (år 1796)  som tömde Ragundasjön och vattnets väg ändrades i Indalsälven. Y:et är placerat mitt i denna skapelse som en del av historiken. Hela älven blev flottbar för timmer och det anlades skeppsvarv vid mynningen som byggde fartyg. Sågverksepoken tog över och var i drift till 1977 och pappersindustrin växt sig start i vårt område. En upplevelse i sig för besökare via till exempel en app.

Föreningen Yets Framtid ser fram emot en nyinvigning av Y:et och hur besöksnäringen kraftsamlar i området, men även skapar starka besöksmål i hela kommunen!

Styrelsen för Yets Framtid

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel