Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Gles landsbygd håller på att dö – så här kan man få befolkningstillväxt

Läser man på Jordbruksverkets hemsida över hur de definierar Sverige utifrån hur glest/tätt vi har befolkat våra landområden så kan man läsa att det finns fyra olika definitioner: Storstadsområde, stadsområde, landsbygd och gles landsbygd.

Sanningen är att i södra Sverige finns ingen kommun som definieras som gles landsbygd.

I Mellansverige är det endast en kommun i Värmland som benämns gles landsbygd och fyra kommuner i Dalarna.

I norra Sverige definieras däremot över 50 procent av alla kommuner som gles landsbygd, här finns det istället inget storstadsområde!

Jag vet att vi i Norrland tycker att både Sundsvall och Umeå är storstäder, men det tycker inte Jordbruksverket. Faktum är att det endast är sex platser i Norrland (som motsvarar över halva Sveriges yta) som får epitetet stadsområde.

Nästa sanning är att allt fler kommuner har mycket stora problem med sin befolkningsutveckling. Vi i gles landsbygd blir ständigt färre personer som ska dela på bördan för infrastruktur, vård och omsorg samt skola. Flera av dessa kommuner kommer att bli tvungna att höja skatten och avgifter på till exempel vatten och avlopp, vi måste dessutom också i samarbete med staten få bidrag av Boverket för att anpassa vårt bostadsbestånd (riva lägenheter) så inte vår allmännytta går i konkurs.

I storstadsområdena råder bostadsbrist!

Nu kan man fundera på vad jag vill säga med detta...

Jag kan fråga i princip alla Norrlandskommuner och få berättat till svar att vi alla har en sak gemensamt: våra skatteintäkter räcker inte till för att skapa en kommun som har ett sådant utbud som gör att personer vill bosätta sig hos oss. Detta trots att vi norrländska kommuner har det största skattetrycket av samtliga Sveriges kommuner.

Vi i Norrland producerar stora mängder råvaror i form av energi, trä och järn som är stommen i svensk industri. Ändå har vi det största skattetrycket om man ser till Sverige som helhet!

Rättvist? Jag betvivlar på att någon tycker det är en rättvisa i detta.

Vi har fantastisk natur – det finns ingenstans i Sverige som kan erbjuda bättre fiskevatten och jag tror inte jag behöver nämna möjligheterna till jakt – möjligheter som ett fantastiskt alternativ till fritidssysselsättning förutom att vistas i naturen både för rekreation och motion.

Nu kan jag bara tala för Ånge kommun, men jag vill inte behöva lyfta alternativet med höjd skatt för våra invånare. Det vore grymt orättvist tycker jag. Varför ska vi behöva betala fem kronor mer per hundralapp än kommuner i mellan/södra Sverige?

Fram för en rättvis skattepolitik i hela landet!

Så, partikamrater i regeringen, här kommer två förslag från mig:

■ Bosätter man sig i en gles landsbygdskommun så skrivs studieskulden av på fem år.

■ Arbetsgivaravgiften för företagare i gles landsbygd ges en rabatt på 30 procent.

Dessa två punkter tror jag skulle kunna hjälpa till att få fart på befolkningsutvecklingen även i gles landsbygd.

Jan Filipsson, ordförande socialdemokraterna Ånge

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel