Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Glöm inte att det finns ett litet hjärta bakom varje siffra i skolutredningen

 
Skolnedläggningarna i Sundsvall
Visa alla artiklar

Vid det här laget har otaliga insändare, artiklar och diskussioner lyfts kring förslaget om skolnedläggningar i Sundsvalls kommun. För många är det vid första anblicken enkelt. Skolbänkar behöver fyllas i den kommunala skolan och nu drar man åt livremmen.

Spara. Effektivisera. Centralisera.

Vilka är det då som drabbas hårdast? Det är barnen. Det värdefullaste vi har. Sundsvalls framtid.

Bakom varje siffra i utredningen finns ett litet hjärta. Någon som inte kan se långsiktiga konsekvenser och som lever i nuet, men som vet vad de mår bra av då de med galonvantarna på och med mössan på sned går till sin byskola varje skoldag med glädje och trygghet i bröstet.

Bakom varje beräkning finns otaliga små samhällsmedborgare vars hela liv kommer att påverkas radikalt, tyvärr till det sämre om förslaget går igenom. Detta då de får längre restid, längre skoldagar, minskad trygghet och ej längre kan lägga grunden till en god hälsa genom att fortsätta gå eller cykla till skolan.

Hur är det för er som redan har barn på enheter som ej är hotade, ni drabbas väl inte, eller? Fler elever på skolan vilket leder till ökad otrygghet, fler elever i klassrummen som betyder mindre tid med läraren per elev, fler barn som ska rymmas i matsalar, idrottshallar och elevkorridorer, för att nämna några exempel.

Första skolåren är viktiga. Kanske viktigast. Det är där man lägger grunden för de fortsatta studierna. Det är där man lägger grunden för hur barnet själv identifierar sig och hur de uppfattar skolan. Alla barn är olika, men en sak har de gemensamt. De behöver trygghet för att utvecklas. I sin takt.

"Det fungerar på andra ställen." Fungerar, men är det optimalt? Utifrån ett ekonomiskt synsätt, visst. Men utifrån ett perspektiv där vi tar hänsyn till barnens mående, kunskapsinlärning och grundtrygghet?

Är det verkligen stora enheter som kommer ge skolan den höga måluppfyllelse som eftersträvas? Är det verkligen så vi tror att välmående, trygga medborgare formas? Är det verkligen denna reform som kommer ge Sundsvalls kommunala skolor det uppsving som eftersöks? Vi tror inte det.

Om förslaget går igenom tappar vi alla ett stort värde. Ett värde som inte kan nedtecknas med exakta beräkningar eller siffror men som vi vet kommer få ödesdigra konsekvenser för våra barn och vår bygd.

På lördag mellan klockan 14 och 15 anordnar Föräldrainitiativet en manifestation på Vängåvan med aktiviteter som tal, sång och namninsamling. Då är du välkommen att delta för att hjälpa oss i kampen. Tillsammans är vi starka!

Föräldrainitiativet Sundvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel