Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: God kunskap i svenska är A och O inom äldreomsorgen

Språket är nyckeln till fungerande kommunikation mellan människor – och viktigt för en välfärd av hög kvalitet. Det bör vara prio ett för varje ansvarig arbetsgivare och chef att rusta omsorgspersonalen med tillräckliga språkkunskaper.

Alla som jobbar i äldreomsorgen behöver ha goda kunskaper i svenska för att muntligt och skriftligt kunna genomföra och dokumentera ofta livsviktiga arbetsuppgifter. Det behöver arbetsgivarna ta ansvar för.

Alltför ofta möter jag medlemmar i Kommunal som är frustrerade över språkliga problem på jobbet. Det handlar om allt från att överlämningen till kollegor försvåras till onödiga konflikter som kan uppstå när kommunikationen brister. Det här är ingen liten sak – visst kan kommunikation vara svårt inom de flesta yrken – men inom äldreomsorgen riskerar problemen att leda till försämrad patientsäkerhet.

Kommunal har tagit fram en rapport "Svenska språket – A och O inom äldreomsorgen" där den starka kopplingen mellan goda språkkunskaper och hög kvalitet i verksamheten lyfts fram.

I rapporten lyfts tre särskilt prioriterade områden som alla med ansvar för kvalitet och patientsäkerhet inom äldreomsorgen behöver ta till sig.

1. Rätt till utbildning – och rätt utbildning. Alla som jobbar i äldreomsorgen ska kunna prata, läsa, skriva och ta instruktioner på svenska. Utöver en nationell satsning på SFI och Komvux ska all vård- och omsorgsutbildning ges på svenska.

2. Rätt resurser – och mer resurser. Äldreomsorgen är sedan länge underfinansierad och underbemannad. Det är ohållbart. Kommunerna måste avsätta mer resurser – NU!

3. Arbetsgivaren har ansvar för att skapa rätt förutsättningar för språkutvecklande arbetsplatser. Samtliga arbetsgivare måste se till att medarbetare som inte fullt ut kan språket får handledning och utbildning i svenska.

Kommunals utbildningspolitik har traditionellt fokuserat på kontinuerligt lärande på arbetsplatsen med medlemmarnas personliga utveckling i fokus.

Den här rapporten är inget undantag. Det är vår förhoppning att fler arbetsgivare ska se potentialen i sina medarbetare och våga satsa stort på språkutveckling på arbetsplatserna. Det behövs.

Med det sagt, lyssna på Kommunal, ta språkfrågan inom äldreomsorgen på allvar och börja arbeta aktivt med den. Då är jag nämligen helt säker på att vi också löser den.

Sara Sjödin, avdelningsordförande Kommunal Mellersta Norrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel