Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Gör som för 140 år sedan när Sundsvallsstrejken startade: organisera er och gör era röster hörda

 
EU-valet i Västernorrland 2019
Visa alla artiklar

Det var en försommardag 1879 och den redan låga lönen för sågverksarbetarna hade sänkts när virkesköparna i Europa inte ville betala mer samtidigt som arbetsgivarna ville fortsätta att leva i rikedom.

Fattigdomen för arbetarna var nu så svår att en förändring måste till. Kampen för överlevnad var värd att ta risker för. Den arbetare som ställde krav på löneförhöjning riskerade omedelbar uppsägning men om alla arbetare samtidigt la ner arbetet och ställde krav på arbetsgivarna blev det ohållbart att säga upp allihop.

Detta blev en av Sveriges första organiserade strejker och starten för resan ur fattigdom till avtalade löner, lagstadgad semester och rätten att organisera sig.

Söndag 26 maj är det 140 år sedan Sundsvallsstrejken startade och det är även valdag till Europaparlamentet. Svaret är nu som då: organisera er, gör er röst hörd och rösta socialdemokratiskt!

Ida och Annika, brevbärare i Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel