Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Granskade journalistik upptäckte missförhållande inom Swedbank – varför har inte Finansinspektionen gjort det tidigare?

Som pensionär försöker jag att via media och bokläsning hjälpligt följa med vad som händer i samhället. Jag överraskas nästan dagligen av vad som avslöjas inom det ena samhällsområdet efter det andra. Kan man då skönja något mönster?

Vi har ju en uppsjö av politiskt oberoende statliga verk, som under ledning av en generaldirektör har till uppgift att övervaka och kontinuerligt granska, att verksamheten inom verkets ansvarsområden bedrivs i enlighet med gällande lagstiftning och regelverk.

Jag har med stigande förvåning och upprördhet kunnat notera, att verken allt som oftast inte fullgör sina skyldigheter. Under senare år har det oftare varit redaktionerna på Dagens Nyheter, Uppdrag granskning, Kalla Fakta, med flera, som via grävande journalistik avslöjat hårresande missförhållanden inom en rad av de olika verkens ansvarsområden. Det senaste exemplet gäller Swedbanks deltagande i penningtvätt.

Jag har av den anledningen en fråga som jag riktar direkt till Finansinspektionen (FI) med 300 anställda. Frågan lyder: Hur kommer det sig att det inte är ni på FI, utan journalister från Uppdrag granskning som avslöjat grava, misstänkta kriminella handlingar inom Swedbank? Missförhållanden som uppenbarligen pågått i åratal.

Gösta Brydolf

Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel