Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Grön politik behövs för en jämställd värld

Den här veckan inleddes med 8 mars och internationella kvinnodagen. Hundratals år av kamp har gett den feministiska rörelsen många segrar, samtidigt som nya utmaningar ständigt tillkommit och framsteg mötts med motstånd.

Fortfarande är kvinnor överrepresenterade bland de som utsätts för våld i hemmet och bland de som är utsatta för sexuellt våld. Fortfarande tjänar kvinnor mindre än män. Kvinnor, särskilt i fattiga delar av världen, är de som är mest utsatta vid klimatförändringar och väpnade konflikter.

Vi står inför ett sekel av enorma utmaningar. Klimathotet fortsätter att eskalera, mycket behöver göras på extremt kort tid för att minska utsläppen globalt. Coronapandemin har tydligt visat att vid katastrofer är det de som har minst resurser och makt i samhället som är de mest utsatta. Och bland de mest utsatta är kvinnor fortfarande överrepresenterade.

Grön politik är också feministisk politik. En politik som inte kämpar för att minska utsläppen kan inte heller anses vara en fullt ut feministisk politik, eftersom kvinnor globalt är bland de mest utsatta för de eskalerande klimatförändringarna.

Miljöpartiet driver en feministisk, grön politik. I regering har Miljöpartiet bland annat:

■ Drivit igenom en samtyckeslag, som tydligt markerar att sexuellt våld är oacceptabelt.

■ Höjt budgeten för klimat och bistånd som gynnar kvinnor i fattiga länder.

■ Stärkt stödet till kvinnojourer som hjälper kvinnor som drabbats av våld.

Vi kämpar också ständigt för att minska utsläppen, både i Sverige och i världen.

Att kämpa för kvinnors rättigheter och bekämpa klimatförändringarna går hand i hand. Utan minskade utsläpp och med skenande klimatförändringar riskerar vi att försätta världens kvinnor i en än värre sits. Genom att minska utsläppen och stärka kvinnors rättigheter, både här hemma och i världen, skapar vi en mer rättvis, jämställd värld.

Johanna Simonsson, Miljöpartiet i Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel