Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Grundskolan på väg att kollapsa – regeringen måste agera

Skolstruktur, ekonomisk svag finansiering och akut brist på behöriga lärare är återkommande bekymmer i vår svenska grundskola.

Nu måste regeringen agera, viss förståelse kan en betraktare delvis ha för passiviteten eftersom den politiska situationen i riksdagen inte ger bra förutsättningar för en kraftfull och långsiktig lösning av grundskolans bekymmer.

Framför allt är det inom två områden som de professionella pekar på som angelägna insatser;

1. Nu måste en skyndsam utredning se till att en statlig finansiering av grundskolan tillsätts. Om inte ett återförstatligande av grundskolan kan få majoritet politiskt så måste statens garanti för grundskolans finansiering garanteras.

Nationell likvärdighet kan bara skapas genom statlig styrning. Statliga finansierade "särskilda" insatser skapar bara oreda, som exempelvis förstelärare.

Rektorer ska tilldelas "sektorsbidrag", som i sin profession styr pengarna efter skolans styrdokument, med mera.

I detta sammanhang måste även friskolereformen ses över där just elevsorteringen i åk 1–9 förstärkt grundskolans segregering. Bostadssegregationen var tidigare ett orosmoment i grundskolan, men har ytterligare förstärkt att elever sorteras från sjuårsåldern. Detta måste åtgärdas i samma utredning.

2. Kompetensbristen har jag i tidigare insändare påpekat. Den har ytterligare försämrat skolans kvalitet. Just detta är nog det största hotet mot skolans kvalitet. En beräknad brist på cirka 70 000 legitimerade lärare 2025! Notera detta, ni läser rätt!

Varför väljer inte duktiga/lämpliga studenter läraryrket? För mig finns svaret i punkten 1 ovan. Ekonomin tillåter inte att generellt nu höja lärarlönerna (=ingångslönen) till nivåer som attraherade studenter att välja läraryrket på exempelvis 70-talet. Dessutom hade vi som valde yrket betalt under lärarhögskolan (efter fil.kand- eller fil.mag-examen).

Bristen på lärare måste nu finna nya vägar. Kanske akademiker kan tas till vara, kombinationen arbete och studier, och så vidare. Fler förslag finns i legio, men som alltid finns det kopplingar till ekonomiska förutsättningar som vi nu alla ser inte finns i våra kommuner.

Nu måste något hända innan grundskolan kollapsar.

Dum Spiro Spero!

Stig Sundqvist, filosofie magister

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel