Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Gymnasieelever borde få lära sig att söka jobb – och få kunskap om hur samhället fungerar

Snart får nya elever platser på sina nya gymnasieutbildningar. Färska, duktiga hjärnor som skall läras och inspireras.

Men utbildning i att söka jobb borde också ingå i gymnasiestudierna.

Min nya student har kommit ut från tre års tuffa studier. Hon vill jobba några år för att känna in vart hon eventuellt ska söka högskola. Då bör man veta hur det går till att söka jobb.

Ingen har under tre år på gymnasiet utbildat henne i hur man skriver sitt cv. Ingen har utbildat henne hur en arbetsansökan kan se ut. Ingen har tränat hur en handskakning och en arbetsintervju kan vara. Ingen har förberett henne på hur man kan tänka och göra för att öka sina chanser till jobb.

Var kan man söka, hur och när?

Det är jättekonstigt att inte tredje året innehåller en kurs i att söka skola eller söka jobb.

Den utbildningen i hur skulle även kunna innehålla kunskap om hur samhället fungerar – med föredrag från olika instanser som man måste ha kontakt med som vuxen, till exempel skattemyndigheten, försäkringskassan, försäkringsbolag, arbetsförmedlingen, migrationsenheten, landstinget och kommunen.

Hur gör man vid sjukdom?

Vart vänder man sig för att söka visum?

Vad är restskatt? Måste jag deklarera?

Massor av frågor. Och massor av okunskap hos de nya studenterna.

Låt de färska eleverna få bättre hjälp av gymnasieskolan att klara sin framtid. Alla kommer ju behöva söka jobb och leva i vårt samhälle i framtiden.

En vanlig mamma

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel