Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Håll avståndet och sänk farten för att undvika viltolyckor

Nu på försommaren har viltet vaknat i naturen. Nya ungar föds och ger sig ut på vägarna, särskilt under skymning och gryning. Det är också den tid då vi som trafikanter och fordonsförare är som tröttast och därmed minst uppmärksamma. Stanna och ta en tupplur när du känner dig trött!

Det finns några sätt att minska risken för att kollidera med vilt: sänk hastigheten och håll avstånd till framförvarande! Viltvarningsskyltar finns där av en anledning. Respektera dem! Stora djur ger stora skador, men även en sammanstötning med mindre djur kan bli allvarlig. En påkörning av en grävling kanske ger små skador på en bil, men för en motorcykelförare kan den bli dödlig!

Tänk igenom och lär dig hur man ska göra efter en viltolycka. Det finns en utmärkt app till din mobiltelefon. Den heter ”Viltolycka” och är gratis. Ladda ner den! Gör det nu, innan en olycka har skett, för risken är stor att du förr eller senare råkar ut för en.

Kom ihåg: det finns bara en ansvarig för ett dödat eller skadat djur, och det är du själv!

Jan Jennehag, NTF Äldrerådet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel