Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Håll hastigheten och spara på miljön – vi tjänar så få minuter genom att stå hårt på gasen

Jag är ännu så lyckligt lottad, att jag nästan dagligen har förmånen att färdas främst på våra Europavägar med personbil, men också med lastbil.

Det som också dagligen slår mig och det nästan var och varannan minut när jag färdas, är att de flesta skiter i sin miljöpåverkan, men även i trafiksäkerheten, och trycker på gasen som om det är bara de själva som ska ta sig fram.

Vad Greta Thunberg försöker förmedla för att vi så lite som möjligt ska påverka vår planet genom att tänka genialt, tycks för många vara som bortblåst när man sätter sig i sin bil för att ta sig från punkt A till punkt B.

Det som är det mest tragiska med detta är vårt synsätt. Vi tjänar så lite i minuter genom att stå hårt på gasen. Vi har mycket att tjäna i pengar, miljö och sparar på den ändliga resurs som bränslet oftast är, om vi håller den tillåtna hastigheten.

Det skulle vara på sin plats med en liten skylt med Greta eller någon annan unge som satte upp ett manande finger som föll ner framför minutjägarna när de trampar för hårt på gaspedalen.

Jag kan även tycka att en liten skylt med en förmanande unge som visar sitt ogillande skulle falla ner framför människor som ger sig ut på onödiga och miljöförstörande resor med båt eller flyg och oftast bara för att gassa i solen eller dricka sig berusade på en färja till någon öststat och sedan handla hem billigt vin.

"Tråkgubben"

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel