Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Hållbara lösningar för ambulanssjukvården behövs

Det känns som skandalerna inom vården bara avlöser varandra.

Vi har ambulanser i länet som inte kan köras för att det saknas personal. Eftersom ambulanssjuksköterskorna med gällande avtal inte känner sig motiverade att på ledig tid täcka upp tomma arbetspass som ibland sträcker sig över hela dygnet. Vi har stor brist på personal. Vi måste kompensera den personal vi har på ett bra sätt.

Det är inte heller patientsäkert med personal som jobbar när de borde vara lediga. Det gäller inte bara i ambulanssjukvården utan i all verksamhet.

Nu behöver vi avtal som gör att fler vill söka sig till vården. Vården kommer behöva nästan femhundratusen nya medarbetare till år 2030. Och vi har i vårt län en åldrande befolkning med växande vårdbehov.

Ambulanssjukvården har inställningstid att ta hänsyn till. Man har ett mål att nå 95 procent av befolkningen på under 30 minuter. Det kan handla om liv eller död.

Här måste vi jobba tillsammans så att medarbetare och chef på enhetsnivå får hjälpa till att hitta hållbara lösningar för vår ambulanssjukvård. Personalförsörjningen kan lösas bäst där behoven finns.

Som liberal anser jag att det är oförsvarbart att ambulanser som behövs på våra vägar står stilla för att vår region inte kan erbjuda våra medarbetare en tillräckligt attraktiv arbetsmiljö. Vi måste värna vår krisberedskap och vår individuella trygghet. Vården ska finnas där när du behöver den.

Stefan Westman, Liberalerna

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel