Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Hälso- och sjukvårdsdirektören: Vi måste utveckla vården för att möta behoven – och ha en ekonomi i balans

Med anledning av Elisabets insändare "Varför ska besparingarna alltid drabba vårdsökande?"

Att dra ned antalet vårdplatser är i första hand inte en besparing utan en modernisering av vården och ingår i det utvecklingsarbete vi gör. Precis som du skriver, Elisabet, så kommer behovet av vård att öka kraftigt under de kommande tio till femton åren, i första hand för att andelen äldre ökar. Det för med sig sjukdomar som hör åldrandet till. De medel som kommer att finnas för vård ökar inte i samma takt. Vi måste utveckla vården för att möta behoven och samtidigt ha en ekonomi i balans.

Region Västernorrland spar på många ställen i hela organisationen, och alla verksamheter bidrar. Bland annat ska regionen under de kommande tre åren minska på kostnaderna för central administration och service med 39 miljoner kronor. Primärvården tillförs tio miljoner kronor nästa år och ytterligare tio miljoner 2021. Specialistvården har i många år använt mer pengar än budgeterat och arbetar nu hårt för att ändra på det.

Förutom att vi måste förändra våra arbetssätt för att möta ett större vårdbehov utan mer resurser så innebär också bristen på personal att vi behöver jobba annorlunda. Delar av det arbetet samlas under det nationella begreppet "god och nära vård". De viktigaste delarna i det är att jobba hälsofrämjande, att patienten ska vara en aktiv part i hur vården ska ges samt att med hjälp av ny teknik utveckla nya sätt att erbjuda vård. Den utvecklingen gör vi tillsammans med kommunerna och arbetet har startat väldigt bra.

De invånare som behöver vård kommer att få den på fler sätt än på sjukhusen, till exempel på hälso- och vårdcentraler, i mobila enheter och även i människors egna hem. Möjligheten att själv jobba med delar av sin vård utvecklas med stöd av modern teknik. Det är alltså inte sjukhusbyggnaderna som kommer att vara en garant för vårdens tillgänglighet. Vården ska vara tillgänglig på många andra sätt.

Med nya arbetssätt och metoder behöver färre patienter vårdas på sjukhus och de behöver inte vara där lika lång tid. Sjukhusens ledning har nyligen gjort en översyn av vårdplatsbehovet och bedömt att det går att minska antalet på alla tre sjukhus utan att tumma på kvalitet eller patientsäkerhet. Översynen ska presenteras för regionpolitikerna som är de som beslutar om hur många vårdplatser våra sjukhus ska ha.

Det blev ett långt svar på din korta fråga, Elisabet. Vården är en komplex verksamhet och många saker är beroende av varandra när resurserna ska ge så mycket som möjligt till invånarna i Region Västernorrland.

Peter Löthman, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel