Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Hälsocentralen är vår den – nu ska vi utveckla vården

 
Bantningen av hälsocentralerna
Visa alla artiklar

Protester, manifestationer, namnlistor, dialog och debatt… Upprörd stämning i Liden, Stöde och Nacksta.

Men det är inte bara där som det bubblar och jäser. Missnöjet över vård och omsorg tar sig olika uttryck över hela landet. Förslaget om förändringar och nedskärningar i primärvården oroar och förargar påtagligt många människor – inte minst här i Region Västernorrland.

Varför var det bättre förr eller varför är det sämre nu?

Jag som har några år på nacken och som varit med om ett och annat kanske kan ge en liten fingervisning om vad som behöver göras.

I slutet av 1960-talet byggdes hälso- och sjukvården ut. Lasarett och sjukhus, och vårdcentraler inte minst, byggdes i rasande takt. Många anställdes inom vården.

Somatisk och psykiatrisk vård drevs av samhället. Det byggdes och drevs i det gemensammas intresse. Sjukvården var allmän och offentlig och den finansierades solidariskt med skattepengar enligt principen "skatt efter bärkraft". Den som var rik betalade mer än den som var fattig.

God vård för alla garanterades oavsett plånbokens storlek. Människans grundläggande behov fick styra och det fanns pengar. Det är sant! Och det fanns politiker som hade folket med sig i att driva dessa rättmätiga krav. En rörelse för rättvisa.

I dag är det annorlunda. Folkhemsbygget är raserat. Det vittrade sönder när kapitalstarka intressen tilläts kliva in och i valfrihetens namn göra sjuk- och hälsovård till en konkurrensutsatt marknad. Köp och sälj, slit och släng, kom och gå.

Vårdkapitalisterna såg en riskfri etablering där det allmänna fick stå för kostnaden och där vinsterna sedan kunde hamna i privata fickor. Den omtalade primärvården är nu en sådan där lönsam ”gobit” som det privata vill ta över.

För inte alltför länge sedan såg vi vad som var viktigt här i livet. För ung såväl som för gammal. Värt att samsas om och samlas kring. Ett bra vägval. En trygg och säker vård för alla. Vi såg det som en självklarhet. Och det är det. Vi har rätt till en allmän och lika sjukvård. Då som nu. Oavsett vart du bor i landet. Men nu plundras vår solidaritet av aktieägare. Häpnadsväckande och förskräckande och icke acceptabelt.

Jag tycker att vi ska resa och driva de humanitära rättvisekraven ännu en gång. Kanske ska vi lära oss att marknadens illusoriska "valfrihet" leder fel.

Jag förstår och gläds åt att folk blir upprörda och knyter näven. Folket ska lägga sig i - deltagardemokrati!

Roger Sjöström

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel