Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Hamnarbetarna utsatta för brott mot mänskliga rättigheter

Hamnarbetarförbundet, som organiserar omkring hälften av landets hamnarbetare och i många hamnar är majoritetsfack, är ute i strejk för rätten att teckna ett kollektivavtal för de egna medlemmarna med tillhörande fredsplikt. 

De kräver ett i grunden likalydande avtal i förhållande till det som Transportarbetareförbundet tecknat med hamnarbetsgivarna.

Bakgrunden är att fackföreningen vill kunna företräda sina medlemmar i förhandlingar med arbetsgivarna. 

Rätten att välja sina fackliga företrädare är en grundläggande demokratisk rättighet. I en demokrati skall fackföreningar vara fria och oberoende av politiska partier och staten.

Föreningsfrihet är en mänsklig fri- och rättighet, att få organisera sig och själv välja fackförening är en självklar rätt i en sann demokrati.

Europakonventionens elfte paragraf: ”Var och en har rätt till frihet att delta i fredliga sammankomster samt till föreningsfrihet, inbegripet rätten att bilda och ansluta sig till fackföreningar för att skydda sina intressen”.

I en sann demokrati skall alltså föreningsfrihet råda och fackföreningar skall vara fria och oberoende. Då måste de naturligtvis också kunna företräda sina medlemmar få teckna egna avtal. Därför är det både beklagligt och anmärkningsvärt att Sveriges Hamnar trappar upp konflikten genom aggressiva lockouter.

Det är också arbetsgivarens aggressiva agerande som ytterst pressat fram konflikten. 

Under 2018 beslutade man att utestänga alla de skyddsombud som utsetts av Hamnarbetarförbundet från arbetsmiljöarbetet i samtliga hamnar i landet. Detta har skapat en farlig situation i hamnarna, där arbetsplatsolyckor ofta kan få mycket allvarliga konsekvenser. 

Arbetsgivaren utestänger också Hamnarbetarförbundets förtroendevalda från alla former av samverkan, förhandlingar och information.

I förhandlingarna som föregått strejken har arbetsgivarparten, som villkor för att skriva på kollektivavtalet, krävt att Hamnarbetarförbundet ska acceptera att inte delta i lokala förhandlingar, samt att de ska avsäga sig rätten att driva brott mot kollektivavtalet rättsligt. 

Arbetsgivarens agerande måste vara ett brott mot demokratiska fri- och rättigheter och mot Europakonventionen.

Och för en fackförening att acceptera sådana avsteg i från fackliga demokratiska rättigheter vore att göra sig själva meningslösa, ingen facklig organisation kan därför frivilligt godta sådana krav.

Hamnarbetarna är frihetskämpar som står upp för en sann demokrati i Sverige med fria och oberoende fackföreningar och när de tar strid för fackliga rättigheter så kämpar de för frihet.

Kampen handlar om en sann demokrati med mänskliga fri- och rättigheter i Sverige, rättigheter som berör oss alla. 

Det är vid sådana här tillfällen som det visar sig vem/vilka som är sanna demokrater.

Stöd kampen för demokrati och frihet, stöd hamnarbetarna!

DeerHunter

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Läs också debattartiklarna:

Allt stöd åt Hamnarbetarförbundet och deras krav

Industriarbetsgivare: Vi känner djup oro för hamnstrejken – den hotar jobb och tillit

► Svenska Hamnarbetarförbundet: Släppa in oss som fullvärdig avtalspart – ett rikstäckande kollektivavtal behövs

► Svenska Hamnar: En hamnkonflikt hotar svensk ekonomi

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel