Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Handling krävs för att stoppa klimatkrisen – Sundsvall kan inte vänta

Sundsvalls kommun har nyligen satt som mål att vara klimatneutral år 2030. Det är en målsättning som förpliktar.

Trots ihärdiga manifestationer av klimatrörelsen i kommunen har arbetet mer eller mindre stått stilla i över ett år.

När det miljöstrategiska programmet äntligen kom så lyser kommunens klimatpåverkan med sin frånvaro. Igen så skickas åtgärder till framtiden för nya utredningar.

Klimatkrisen är redan här och väntar vare sig på motsträviga politiker eller långdragna utredningar av tjänstemän och heller inte på bättre tider och ekonomi.

Varken politiker eller tjänstemän kan säga att resurser inte finns. Vi kan inte vänta. Barn, unga och gamla över hela världen och i Sundsvall kräver handling för att stoppa klimatkrisen, för att rädda sin framtid.

Vänsterpartiet Sundsvall menar att det nu krävs ett skyndsamt arbete med att sätta mätbara mål. Vi behöver se över hur vi organiserar kommunens verksamhet, vad vi kan samordna mellan förvaltningar och verksamheter, hur vi minskar matsvinnet, och så vidare. Matsortering i alla hushåll i kommunen måste lösas.

Uppgifterna är många och brådskande. Arbetet och målen ska följas upp minst en gång per halvår. Framgångar, motgångar och måluppfyllelse ska redovisas öppet och på ett förståeligt sätt för invånarna så att de kan delta, bli inspirerade och komma med idéer till kommunens arbete.

En koldioxidbudget ska utarbetas snarast.

Ett annat mål för det politiska arbetet i kommunen är att minska ojämlikheten mellan kommunens invånare för att skapa ett Sundsvall som håller ihop. Det är en målsättning som kan kombineras med målet om att bli klimatneutral till 2030.

En minskning av den fossila biltrafiken är tvingande för att minska koldioxidutsläppen lokalt, nationellt och globalt. Därför är en avgiftsfri kollektivtrafik det bästa för klimatet samtidigt som det ökar jämlikhet mellan kommunens invånare.

Med en avgiftsfri kollektivtrafik kan barn åka till och från fritidssysslor, kompisar och skolor utan att vara beroende av om föräldrarna har råd att ha bil eller köpa bussbiljetter. Även vuxna med låg inkomst får större möjlighet att delta på olika arrangemang.

Den politiska majoriteten har enats om att ta tillbaka busstrafiken i kommunal regi om inte Kollektivtrafikmyndigheten visar förmåga att hantera kravet om en väsentlig förbättring av kollektivtrafiken i länet och kommunen.

Det är dags att syna korten och förbereda en möjlig återgång i kommunal regi när nuvarande avtal går ut.

Vänsterpartiet Sundsvall kräver handling av den styrande majoriteten. Klimatkrisen väntar inte!

Vänsterpartiet Sundsvall, genom Emelie Eriksson, ordförande

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel