Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Hånfullt att applådera vårdpersonal – vi behöver mer folk och bättre arbetsmiljö

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

En genomgående trend i coronatider är att man på olika sätt ska hylla vårdpersonal, till synes med tomma ord och meningslösa handlingar.

En direkt hånfull idé är att vid kl 20:00 varje dag föra oväsen och applåderar under en minut för att således visa tacksamhet mot välfärdsarbetarna inom vården. Utan att reellt hjälpa till och förbättra arbets- och levnadsvillkoren för de svenska välfärdsarbetarna, uppmanas medborgare till verkningslöst agerande.

Applåder ger inte tillbaka tid med barn, familj och vänner, tid som sålts alldeles för billigt. Alla kvällar och storhelger vi arbetat, varannan helg i flera års tid, kommer inte heller tillbaka. Era applåder ger inte lönehöjningar, högre bemanning, humanare schema eller mindre stress.

Vi välfärdsarbetare vet att vi är ovärderliga och samhällsbärande. Vi behöver inte er uppskattning. Vi behöver fler arbetskamrater med rätt kunskap och kompetens, bättre scheman och sund arbetsmiljö. Vi behöver som läget är nu, skyddsutrustning och sjukvårdsmaterial för att inte riskera liv och hälsa. 

Välfärdsarbetarnas hälsa får inte riskeras! Kommunal har stadigt ökat pressen på arbetsköparna inom vård och omsorg. Vi arbetar både mer förebyggande och vid akuta situationer där smitta eller misstänkt smitta finns.

Kommunal får ständigt in rapporter från medlemmar som vittnar om att det är brist på skyddsutrustning för personal, både inom sjukvård, äldreomsorg och funktionshinder. Arbetsmiljön är arbetsköparens ansvar för att inte bryta mot arbetsmiljölagstiftningen och de måste garantera en säker arbetsmiljö för välfärdsarbetarna inom vård och omsorg.

De människor som arbetar med personer som misstänks ha eller har konstaterad covid-19 måste har tillgång till personlig skyddsutrustning.

Att uppmana till applåder för människor som riskerar i slutänden sina liv i verksamheter med bristande förutsättningar, det är inte bara föraktfullt utan en meningslös illusion om att göra skillnad.

Medlemmarna i Kommunals kompetens, arbete och ansvarstagande är värt att hyllas. Men den hyllningen skall bestå av faktiska åtgärder och ökade resurser. 

Alla i Sverige borde ta sig en funderare över hur man värderar medlemmarna i Kommunal och vårt helt avgörande samhällsviktiga arbete. Inte bara nu, utan till vardags. Dygnet runt, året om.

Kommunals budskap till alla medborgare, arbetsköpare och politiker är: Nu tar medlemmarna i Kommunal Sverige genom krisen. Kom ihåg det – för när det här är över måste Sverige ta sitt ansvar för villkoren, för medlemmarna i Kommunal och för vår fantastiska välfärd.

Alla har rätt till en trygg arbetsmiljö och goda arbetsvillkor!

Rickard Altin och Viktoria Terosdotter, Kommunals S-förening, Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel