Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Har de riktade statsbidragen till Sundsvalls skolor beviljats – i så fall, hur har de fördelats?

Skolorna i Sundsvall går med underskott. Skolpersonal inklusive rektorer går på knäna för att få ekonomin att gå ihop.

I barn- och utbildningsnämndens mål och resursplan, punkt 3.1.2, står att läsa om beräknade riktade statsbidrag för 2019. Har dessa bidrag beviljats? Hur har de i så fall använts? De har i alla fall inte fördelats ut till skolorna, enligt uppgift. Dessa uppgifter kanske inte stämmer, men rätta mig gärna i så fall, och berätta om fördelningen. Vilka skolor har fått ta del av pengarna, hur mycket och vad har de använts till på dessa skolor?

Några exempel:

Lärarlönelyftet – drygt 22,7 miljoner (borde rimligtvis av namnet att döma gå till lärarlöner).

Lågstadiesatsningen – nästan 18 miljoner (borde rimligtvis av namnet att döma gå till fler anställda på lågstadiet).

Kvalitetssäkrande åtgärder – drygt 16,5 miljoner (vad ska säkras för dessa pengar, skolavvecklingsutredningen som en redan anställd tjänsteman har utarbetat?).

Migrationsverket – 22,9 miljoner (till kommundelar/skolor med stor inflyttning?).

Sammanlagt blir detta drygt 80 miljoner kronor som inte (?) blivit utdelade till kommunens skolor samtidigt som dessa går back med 85 miljoner. Det finns dessutom drygt 23 miljoner till i riktade statsbidrag enligt samma MRP-punkt.

Om pengarna inte har gått till skolorna, vart har de tagit vägen?

Om pengarna har beviljats och delats ut, innebär det att nämnden hade gått back med 188 miljoner 2019 utan dessa bidrag?

Om pengarna har beviljats men ännu inte delats ut till skolorna, varför inte och när ska det göras och med vilken fördelning?

Undrande

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel