Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Har ledsnat på protesterna om Sollefteå sjukhus – ekonomin tillåter inte samma samhällsservice i glesbygden

Jag har alls icke någonting emot ångermanlänningar eller mer specifikt Sollefteåbor. Däremot har jag ledsnat på protesterna från Sollefteå gällande deras sjukhus. Det räcker nu. Alla vet vad proteströrelsen kräver att få, men vet demonstranterna själva vad som egentligen är möjligt att kunna få?

Vad jag menar är att proteströrelsen i Sollefteå försöker vinna debattpoäng på osakliga grunder. Saklig grund däremot är att viss mängd befolkning i en region kan bära upp x antal sjukhus. Region Västernorrland är sett till befolkning en liten region. Den består av landskapen Medelpad och Ångermanland. 40 procent av regionens invånare bor i Sundsvall. I Sundsvall återfinns också regionens största sjukhus.

Det bara aningen mindre befolkade Ångermanland har sjukhus i Örnsköldsvik, Sollefteå och i viss mån Härnösand. I det till befolkning större Medelpad finns ett sjukhus, det största.

Med detta sagt är regionen redan idag överrepresenterat med sjukhus.

Som Sundsvallsbo ser jag gärna att blivande mödrar i Sollefteå ska få föda i Sollefteå. Alla kan säkert inse fördelarna med detta, för boende i Sollefteå och dess närområde. Jag lovar er att det kan politikerna också inse när jag utan problem kan det.

Men problemet är inte politikers ovilja. Problemet är ekonomin som inte ger människor i glest befolkade trakter samma fina samhällsservice som de som bor i mer tätbefolkade delar av Sverige. Det är inte konstigare än att mer tätbefolkade platser i Sverige har bussar som går fyra–fem gånger i timmen medan man på andra håll önskar få behålla en turtäthet till fyra-fem gånger om dagen.

Så vänligen, angrip Sollefteåsituationen från en ny vinkel. Ni märker väl att ni kört fast?

Jag önskar er för övrigt all lycka till med en förbättrad konstruktivitet i debatten!

Valle V

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel