Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Har polisen ingen policy som utgår från etik och moral?

 
Polisman i länet anklagas för olämpligt beteende
Visa alla artiklar

Hur ser det ut med etik och moral inom poliskåren? För inte alltför länge sedan var en chef inom polisen i blåsväder efter att ha uttryckt sig rasistiskt i sociala medier. Där och då verkade polisledningen inte alltför bekymrad över det inträffade.

Nu är en anställd inom poliskåren anklagad av ett flertal unga kvinnor för olämplig kontakt. Polisledningen har slagit fast att det är så, i åtminstone ett av fallen.

Själv jobbar jag åt ett företag som tillverkar och säljer papprullar. Jag jobbar med transport av papprullarna och träffar sällan kunder. Trots det utbildas vi i företagets värdegrunder – hur vi inom företaget behandlar varandra och bemöter kunder, till exempel sexism och rasism får inte förkomma.

Vi får göra ett prov och skriver därefter under att vi ställer oss bakom företagets värdegrunder. Allt detta är okej, tycker jag. Om jag uppenbart beter mig till exempel rasistiskt utgår jag ifrån att min arbetsgivare kan säga upp min anställning efter att det har fastslagits. Men om det skulle krävas en längre utredning borde jag väl sitta i karantän under den tiden? Med tanke på alla inblandade.

Inom polisen verkar man bli kvar i tjänst under en utredning. Varför? Har polisen ingen policy som utgår från etik och moral? Eller är det bara Sveriges rikes lag som styr?

Det händer väl att polisen, liksom vården, träffar klienter som befinner sig beroendeställning? Att ha en sexuell kontakt i det läget skulle vara direkt förödande och oförsvarligt mot en klient.

Roffe Ö

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel