Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Haverikommissionen borde utreda även utredningsverksamheten – offentliga medel förspills

Utredningen om inblandning av biobränsle i flygbränslet Jet A1, beställd av miljöministern och genomförd av det tidigare MP-språkröret Maria Wetterstrand, lär gå rätt i papperskorgen. Pappersprodukter är en specialitet bland politiker, som rätt skött skulle ha sparat pengar.

De flesta biobränslen är inte tillåtna för mer än tio procent inblandning i Jet A1 och flygplan havererar ändå, utan att man kör på fel bränsle.

Tvångstanken om att leverantörerna ska göra något så dumt är absurd och snedvrider konkurrensen, då det bara skulle gälla i Sverige och tankningen helt upphöra här. Inrikesflyget skulle ha en utomlandsdestination bara för tankningsändamål.

Alla utlandsresor startar från utlandet, så det blir som vanligt ett slag i luften. Leder bara till reprimand från EU-domstolen och avser än en gång EU:s fyra grundprinciper som Sverige tycks ha pippi på att bryta mot.

Inte oväntat blev det högljudda protester, för att Maria Wetterstrand ägde aktier och satt i styrelsen för ett bidragsbolag i branschen. (Vilket inte är själva problemet.) Omställningen till biodrift lär ta flera 100 år med den kalibern på bidragsföretag.

Just det här företaget har skapat en modern kolmila som ger träkol till metallpulver framställning. Just detta övergavs för mer än 100 år sedan då skogarna skövlades på riktigt.

Utsläppsförändringen är dessutom ökande, det är bara hälften av veden som kan användas som reduktionsmedel för järnpulvret.

Så länge man envisas med bidrag till företag som saknar förutsättningar, går det dåligt.

Miljöfolk har helt enkelt ingen industriell bakgrund att falla tillbaka på, då det kärvar. (Ofta biologer.) Bidraget blir prio ett, medan lab-skala inte fungerar industriellt och resultatet blir fiasko på fiasko. Alla startar från noll och gör om samma fel, som redan gjorts.

Haverikommissionen borde utreda även utredningsverksamheten, det är ju trots allt offentliga medel som förspills och en sådan reprimand borde få även universiteten att skärpa till sig?

Det är alldeles för gott om verksamheter som bara är till för syns skull.

Observant

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel