Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Heltidsanställningar ska vara norm i välfärden

I valrörelsen förra året presenterade Socialdemokraterna i Sundsvall och Kommunal ett handslag där vi lovade att tillsammans jobba för att heltidsanställningar ska vara norm i all skattefinansierad verksamhet.

Vi ser att vi behöver öka andelen heltidsarbetande, både för att minska inkomstskillnader mellan män och kvinnor, men också för att säkerställa att man efter ett yrkesliv har en pension att leva på. I Sundsvall, som en av de första kommunerna i landet, fattades det beslut om rätten till heltid 2002. Men fortfarande är det många av Sundsvall kommuns anställda, framför allt kvinnor, som inte jobbar heltid.

Utifrån det centrala kollektivavtalet som Kommunal och SKR (Sveriges kommuner och regioner) har slutit, jobbar nu vi politiskt i Sundsvall vidare för att öka andelen heltidsarbetande och för att heltid ska vara norm. Ett första steg är att tillsvidareanställning på heltid är det normala vid nyanställning.

Vid socialnämndens sammanträde den här veckan tog vi nästa steg. Socialdemokraterna, tillsammans med våra samarbetspartier, beslutade att även ställa krav på privata utförare av hemtjänst att jobba för att heltid ska vara norm. Alla utförare av hemtjänst i Sundsvall, såväl privata som kommunen, ska jobba för att öka andelen heltidsanställda. Vi kommer nu följa statistiken för respektive utförare och om två år prövas frågan om vi behöver ställa ytterligare krav. Vi behöver tillsammans, både kommunen och de privata utförarna, arbeta för att fler ska ha en lön och en pension att leva på.

Skattemedel ska främja schyssta villkor på arbetsmarknaden. Därför behöver heltid vara norm i välfärden.

Bodil Hansson (S), kommunstyrelsens vice ordförande, Sundsvall

Åsa Selander, ordförande Kommunal sektion vård- och omsorg, Sundsvall

Niklas Säwén (S), ordförande socialnämnden, Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel