Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Hög tid att regeringens löfte om det starka samhället blir verklighet – ingen blir frisk av att bli ekonomiskt utblottad

En rättssäker begriplig sjukförsäkring är själva grundbulten i det svenska socialförsäkringssystemet. Det är ett samhällskontrakt som vi medborgare måste kunna känna tillit till – ett trygghetssystem som vi alla måste kunna lita på att det fungerar när vi har oturen att drabbas av arbetsoförmåga. Detta trygghetssystem får inte svika.

Dessvärre är det just det detta har gjort. Det är inte längre någon trygghet för människor som drabbas av längre arbetsoförmåga. Faktum är att det inte varit någon trygghet för sjukdomsdrabbade sedan 2008. Systemet fokuserar sedan dess inte på trygghet, rehabilitering och hälsa. Istället har det ett skrämmande ensidigt fokus på att sjukskrivna så snabbt som möjligt ska utförsäkras och endera åter stå till arbetsgivarens eller arbetsmarknadens förfogande – trots sin arbetsoförmåga – eller övergå till att få sin ekonomi hanterad av socialtjänsten.

Här faller många genom "skyddsnätet", eftersom de äger sin bostad, bil, etcetera, och därmed inte är berättigade till stöd från socialtjänsten. Man tvingas då leva på lånade pengar, hjälp från anhöriga och vänner, eller sälja allt man äger och leva på pengarna medan man bor hos vänner och anhöriga. Detta är djupt kränkande och förnedrande. Det är dessutom oerhört kontraproduktivt. Ingen människa blir frisk av att bli ekonomiskt utblottad och hemlös.

En kortvarig sjukskrivning kanske inte påverkar en människas ekonomi så mycket, men om sjukskrivningen blir långvarig och hen får avslag från försäkringskassan, då blir ekonomin mycket ansträngd och det blir väldigt svårt att överleva.

Det har dessutom mycket negativa effekter på hälsa och rehabilitering. Oro, rädsla och panik att hamna hos kronofogdemyndigheten, etcetera, gör ohälsan värre och rehabiliteringsmöjligheterna väsentligt mindre. Barnkonventionen är lag sedan 1 januari 2020. Att barn tvingas leva i ekonomisk utsatthet, otrygghet och den paniksituation som skapas av försäkringskassans avslag, är ett brott mot denna lag.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi lyfter ofta problemet med sjukförsäkringen och vad som behöver göras. Detta är mycket lovvärt och ger hopp om förändring. Men det måste ske nu. Vi har inga möjligheter att vänta. Inga marginaler att ta resurser ur. Människor som drabbats av både sjukdom och försäkringskassans avslag ger upp och tar sina liv.

Begreppet Sverige som välfärdsstat med ett tryggt skyddsnät är snart inte längre trovärdigt eller sant. Hur mycket längre ska detta få fortgå? När ska regeringen visa att de menar sina löften om det starka samhället?

Försäkringskassan lyder under lagar och direktiven i regeringens regleringsbrev. Lagar tar tid och politisk vilja att ändra, men via regleringsbrevet kan Sveriges regering göra ändringen nu. Sveriges regering måste hjälpa människor ur denna mardröm. Det är nämligen just Sveriges regering som försatt människorna i den. Då är det också regeringens ansvar att rätta till detta fasansfulla systemfel.

Frågan är bara när regeringen avser att leva upp till sina löften?

Protestaktionen sickasfk, genom Åsa E Melander

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel