Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Hög tid att samhället ställer upp på hemtjänstpersonal och de äldre – feltänk när skyddet av gamla inte prioriteras

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

När det är som allra viktigast att skydda våra äldsta, verkar det som att prioriteringen från kommunen är det omvända.

Hemtjänstpersonalen har gått på knäna långt, långt innan den pågående coronakrisen. Jag jobbar inte i hemtjänsten själv, men jag anar att de som gör det inte har tid att skriva insändare.

De jag pratat med säger att underbemanningen är större än någonsin, när alla som är förkylda måste stanna hemma. Alldeles för få personal stressar för att hinna ge mat och medicin, tvätta, handla och städa åt alla gamla med hemtjänst.

I en tid när vi alla ska begränsa de sociala kontakterna till ett minimum tvingas hemtjänstpersonalen besöka fler gamla per dag och däremellan springa på mataffären för att handla till många av dem.

De äldsta, mest sårbara, utsätts alltså för en större smittrisk än andra, och personalen som borde värnas allra högst, slits ut snabbare än någonsin. Samtidigt som nedstängningen av samhället; kultur, turism, gymnasier, med mera, ska göras just för att skydda de gamla, så verkar kommunen inte kunna stötta de gamla och deras vårdpersonal.

Hur tänker ni politiker (S, V, C) som styr Sundsvall? Alla ungdomar som missar skola och studentfirande, alla företag som riskerar att gå omkull, alla som förlorar sina jobb – dessa uppoffringar blir ju verkningslösa om vi inte kan satsa på att skydda de gamla i sina hem.

Det första ni borde göra är:

■ Fråga hemtjänstpersonalen på golvet vad de behöver.

■ Se till att de som vårdar de gamla inte också behöver handla mat och därigenom riskerar att dra med smitta hem till de gamla.

■ Tillräcklig bemanning.

■ Låt personalen prioritera det viktigaste. Om allt som vanligen ingår i hemtjänsten inte hinns med, måste någon våga besluta om prioritering; som att mat, medicin och hjälp med grundläggande hygien kan vara viktigare än städning och promenad.

Nu är det mycket hög tid att samhället ställer upp, både för de äldre och för de som jobbar i hemtjänsten, så att de har en chans att orka genom den svåra tid som ligger framför.

Johanna Thurdin

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel