Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Hoppas att även hotellet på Finnkajen stoppas – önskar ett promenadstråk längs Sundsvallsbukten

Bebyggelsen vid Strandvägen och Norrmälarstrand i Stockholm kom till långt före strandskyddslagen. Dåtidens byggherrar insåg människors behov av sjöutsikt och att kunna promenera eller färdas längs vatten.

Den första strandskyddslagen tillkom 1950 för att trygga allmänhetens tillgång till stränderna. Strandskyddet är ett generellt områdesskydd vid hav, sjöar och vattendrag i hela landet och gäller 100 meter inåt land och lika långt ut i vattnet från strandlinjen.

En promenad vid vatten är något som de allra flesta människor njuter av. Det vore en dröm för oss alla Sundsvallsbor att ha ett planerat gångstråk utefter hela Sundsvallsbukten.

Byggherrarna Edström och Svelander har redan tidigare med sin bebyggelse klippt av strandpromenaden. Nu ska ytterligare ett promenadstråkshinder byggas i form av ett nytt hus, som sträcker sig långt ut i vattnet.

De tjugotal flytande husen på Rosenborgskajen, som företaget "Imorgon Innovation" tänkt bygga, har fått stopp ifrån länsstyrelsen, tack vare strandskyddslagen.

Detaljplanen på det 11 våningar höga hotellet på Finnkajen hoppas jag inte heller får klartecken från dem som i slutändan har att fatta beslutet.

Vad jag förstår tycks de politiska beslutsfattarna i Sundsvall enbart prioritera byggherrarnas önskemål. Jag är övertygad om, att en stor del av Sundsvalls 100 000 invånare mycket hellre skulle önska att få tillgång till ett attraktivt promenadstråk längs hela Sundsvallsbukten.

GB

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel