Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Hundratals manifesterade mot skolförändring – varför lyste ST med sin frånvaro?

 
Skolnedläggningarna i Sundsvall
Visa alla artiklar

I lördags manifesterade hundratals föräldrar vårt missnöje mot Sundsvalls kommuns skolstrukturutredning, som innebär att 900 barn måste byta skola.

Varför bevakade inte Sundsvalls Tidning denna viktiga lokala nyhetshändelse?

Debatten kring skolutredningsförslaget har gått varm på ST:s debattsida under den senaste månaden. Även ST:s ledarredaktion har poängterat bristerna i kommunens utredning.

I lördags var vi 300 engagerade föräldrar som sände budskapet till våra folkvalda: utredningens förslag kommer att bidra till elevflykten till friskolorna!

ST och andra lokala medier lyste med sin frånvaro. Varför?

Manifestationen och skolutredningen slår högt på flera principer som gäller för nyhetsvärdering – närhet i tid och rum, en ovanlig händelse, involverar och påverkar många människor och ett skeende som pågår under en längre tid. Skolstrukturutredningen har stor betydelse för skolan och får direkta konsekvenser för tusentals Sundsvallsbor.

En manifestation är en ovanlig och central händelse för vår lokala demokrati.

En av journalistikens viktigaste grunduppdrag är att granska makten. Att stadens evenemang Lyslördag ägde rum samma dag förändrar inte detta. När lokalmedia inte finns på plats när 300 personer manifesterar sitt missnöje mot lokalpolitiska beslut som påverkar många hundra barn direkt är det fara och färde med lokaljournalistiken.

Besviken förälder och journalist

SVAR DIREKT:

Hej! Tack för dina synpunkter.

Vi vet att skolan är en fråga som berör många och sedan förslagen blev offentliga har vi skrivit ett stort antal artiklar med såväl politiker som föräldrar och engagerade.

Vi gör hela tiden urval av vad vi ska bevaka och just den här helgen hölls många evenemang samtidigt.

Vi kommer däremot att följa upp manifestationen och självklart att fortsätta rapportera om skolfrågan framgent.

Josefin Jonsson, nyhetschef ST

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel