Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Hur kan man få avslag i samma stund som man ansöker om ledsagare?

Är inte färdtjänst till för att den funktionshindrade ska få känna sig lite oberoende? Det verkar inte så i Sundsvalls kommun.

Min familj har i alla år firat jul tillsammans, även fastän vi bor lite utspritt. De senaste tio åren i Östersund, där jag och min familj bor. Det har vi gjort eftersom jag har ett företag som innebär att jag har öppet årets alla dagar.

2015 drabbades min syster av stroke på grund av att hon inte fick rätt diagnos på de problem hon sökte vård för. Sedan dess har hennes otroligt hjälpsamma granne skjutsat henne till oss på julaftonen så hon ska få ha kvar den traditionen. Hon är nämligen ensamstående. Denne granne borde ha medalj för allt som han hjälper henne med, men just denna jul jobbar han.

Min syster har riksfärdtjänst med följeslagare beviljad, bland annat hit till Östersund. Döm om min förvåning när jag ringde för att hjälpa min syster att beställa resan. Jag fick då veta att hon måste ansöka om att få följeslagare. Resan i sig är inte den enklaste och det är inte att bara att ringa ett samtal.

Resan från bostaden till tågstationen, beställs hos färdtjänst. Tåg från Sundsvalls tågstation till Östersunds tågstation, beställs via resebyrå och resan från Östersunds tågstation till min bostad, beställs via färdtjänst. Låter det enkelt? Knappast.

Då var det ju det där med ledsagare. Det måste ansökas hos biståndshandläggare på Sundsvalls kommun. Jag ringde och fick tala med en person som skulle ringa till min syster. Efter ungefär en vecka hade min syster inte blivit uppringd. Då ringde jag för att höra om beslutet var taget och fick höra att jag skulle få återkoppling.

Jag blev uppringd av kommunen och fick höra att de precis talat med min syster och informerat henne om att hon skulle ansöka om ledsagare. "Gjorde min syster det?" frågade jag. Jag fick svaret att hon hade gjort det, men fått avslag.

Det här är märkligt. Hur kan man ansöka och få avslag i samma stund? Är det en enskild person som bestämmer? Jag måste totalt ha missförstått det här med riksfärdtjänst/färdtjänst. Jag trodde att all färdtjänst var till för att den med ett funktionshinder oavsett orsak, skulle ha möjlighet att någon gång få känna sig oberoende. Det räcker väl med de begränsningar och förändringar som ett funktionshinder för med sig. Tänk till ni styrande!

MKB

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel