Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Hur kan man höja priset på seniorkortet till 175 kronor? – Svar direkt

Kommunfullmäktige i Sundsvall beslutade 22 juni 2020 att höja det så kallade pensionärskortet från nuvarande 100 kronor till 175 kronor per månad.

Vi vill med emfas framhålla att detta inte ligger i linje med vårt intresse från samtliga pensionärsorganisationer. Från Kommunala Pensionärsrådet (KPR) har vi med kraft framhållit det felaktiga i beslutet för våra medlemmar.

Det märkliga i kommunens skäl är en ren paradox – man vill bygga ut promenad- och cykelvägar samt utveckla kollektivtrafiken så att fler åker buss. Men genom att höja priset på kollektivtrafiken för gruppen "seniorer", som är en relativt stor grupp i Sundsvall – cirka 20 000 personer – slår man undan deras möjligheter att resa kollektivt.

För många i vår grupp är den ekonomiska situationen starkt begränsad och marginalerna är små för att klara en extra kostnad på 75 kronor per månad för ett busskort.

Konsekvensen av kommunens beslut blir att en stor grupp seniorer riskerar att bli ännu mer isolerade, genom att de avstår att köpa det dyrare busskortet. Man blir sittande hemma, kommer inte iväg och handlar, deltar inte i kulturella aktiviteter, besöker inte släkt och vänner och så vidare.

Vi vill kraftfullt framhålla att seniorkortet även fortsättningsvis ska kosta 100 kronor per månad. Vi har i tidigare skrivelser till kommunen framfört att det finns flera andra områden där vi tror man kan reducera kostnaden högst väsentligt.

Från KPR vill vi protestera mot det politiska beslutet att försämra situationen för seniorerna i Sundsvalls kommun, genom att höja avgiften för deras bussresor.

Alla representerade organisationer från Kommunala Pensionärsrådet, genom Kjell Olofsson och Lars Brandhammar

SVAR DIREKT:

Svar från majoriteten S, C och V:

Seniorkortet är ett viktigt och uppskattat busskort. Äldre får möjlighet att till ett fast pris åka obegränsat antal resor i hela kommunen under en månad.

Seniorkortet infördes 2012 efter ett politiskt beslut i kommunfullmäktige och har alltså haft ett oförändrat pris (100 kronor) i åtta år. Kortet är starkt subventionerat. För samma period och resande kostar kommunkortet 1 793 kronor eller 755 kronor om man väljer att begränsa resandet till stadstrafikens bussar, linje 1–5.

Då budgeten för kollektivtrafik inte räcker till har Sundsvalls kommun kommit till en punkt där vi antingen ser att vi på sikt tvingas avveckla seniorkortet eller att höja priset till 175 kronor. Vi från den politiska majoriteten (S, C och V) väljer det senare.

Även fortsättningsvis vill vi i majoriteten ha kvar ett kraftigt subventionerat seniorkort då det är ett välkommet inslag bland busskorten för att våra äldre ska kunna ha en aktiv livsstil.

Hans Forsberg (C), service- och förvaltningsutskottet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel